Μηνιαία άρθρα Μάρτιος 2016

Ανακύκλωση τηγανελαίων στα σχολεία της ΠΕ Έβρου

Εδώ και πάνω από 1 χρόνο, πραγματοποιείται δράση ανακύκλωσης τηγανελαίων με τη συμμετοχή αρκετών σχολείων από όλους τους Δήμους της ΠΕ Έβρου. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και χαρά στη δράση, καταφέρνοντας να συλλέξουν συνολικά περισσότερους από 1,7 τόνους τηγανελαίων.

Κάθε χρόνο παράγονται από τα ελληνικά νοικοκυριά περίπου 120.000 τόνοι τηγανελαίων (άλλοι 160.000 τόνοι παράγονται από τα εστιατόρια)...

Περισσότερα

Καταστροφική και ανήθικη η εξομοίωση του ΕΦΚ βενζίνης-diesel

Το χειρότερο σενάριο από όσα έχουν ακουστεί για την αύξηση των φόρων στα καύσιμα, είναι η εξομοίωση του ΕΦΚ στη βενζίνη με το diesel κίνησης. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο πέραν του ότι είναι καταστροφικό για την αγορά είναι και ανήθικο, τονίζει στο Capital.gr πηγή της αγοράς πετρελαιοειδών που κλήθηκε να σχολιάσει τις επιπτώσεις από τη διαφαινόμενη αύξηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση που αδυνατεί να περιορίσει το σπάταλο δημόσιο και τους δεκάδες άχρηστους φορείς και προκειμένου να συντηρήσει τις υπέρογκες δαπάνες καταφεύγει εκ νέου στην εύκολη λύση των έμμεσων φόρων...

Περισσότερα

Τι κάνει η Ε.Ε. με τις βαφές χρωμικού μολύβδου;

Στις αρχές Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής REACH στην οποία, μεταξύ των άλλων θεμάτων, συζητήθηκε η παραχώρηση άδειας συνέχισης της χρήσης χρωστικών χρωμικού μολύβδου, που έχουν κατηγοριοποιηθεί στην Ε.Ε. ως καρκινογόνες, τοξικές για την αναπαραγωγή και επικίνδυνες για το υδατικό περιβάλλον. Επιπλέον, οι ενώσεις αυτές έχουν αναγνωριστεί ως Substances of VeryHigh Concern-SVHCs (ενώσεις πολύ υψηλής ανησυχίας) το 2010, ενώ το 2013 μπήκαν στη λίστα ενώσεων προτεραιότητας προς κατάργηση, τη γνωστή λίστα εξουσιοδότησης (authorisation list)...

Περισσότερα

Το άζωτο από τα λιπάσματα μπορεί να μολύνει το πόσιμο νερό για δεκαετίες

Η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων ασθενειών και ακόμα και αν η χρήση τους σταματούσε σήμερα, το άζωτο θα εξακολουθούσε να μολύνει το πόσιμο νερό για δεκαετίες, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Βατερλό στον Καναδά.

«Το γεγονός ότι το άζωτο αποθηκεύεται στο έδαφος σημαίνει ότι μπορεί ακόμα να αποτελεί πηγή αυξημένων νιτρικών επιπέδων, καιρό αφού σταματήσει η χρήση λιπασμάτων», δήλωσε η καθηγήτρια Ναντίτα Μπάσου...

Περισσότερα

Δύο νέα μητρώα για τον έλεγχο της διαχείρισης των απορριμμάτων

Δύο ηλεκτρονικά μητρώα ελέγχου διαχείρισης των απορριμμάτων της χώρας, υλοποιεί ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ενώ ταυτόχρονα καταβάλει προσπάθειες να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, καθώς τυχόν ολιγωρία αναμένεται να έχει άμεσες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΑΝ Δημήτρη Πολιτόπουλο, τα απορρίμματα, τα οποία προκύπτουν από την προσφυγική κρίση, φθάνουν τους 20 τόνους ημερησίως...

Περισσότερα

Πράσινο καύσιμο από τηγανέλαια

Το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο αποτελεί «πρόβλημα» στις μέρες μας καθώς αρκεί η απόληψη ενός μόνο λίτρου για να μολύνει 1.000.000 λίτρα νερού, την ποσότητα, δηλαδή, που χρησιμοποιεί ο μέσος άνθρωπος σε 14 χρόνια! Ωστόσο, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ανέπτυξε μία νέα τεχνολογία, που προβάλλει ως λύση όχι μόνο στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στη διάθεση του τηγανέλαιου.

Η τεχνολογία αυτή επιτυγχάνει την παραγωγή βιοντίζελ...

Περισσότερα

Ποτάμια-αριστουργήματα της φύσης

Μοιάζουν βγαλμένα από πίνακες ζωγραφικής – Δείτε τις φωτογραφίες

Αν δει κανείς από ψηλά τους ποταμούς που ακολουθούν, μπορεί να νομίσει πως είναι το χρώμα που κυλά στην παλέτα ζωγράφου.

Ποτάμια που το νερό και οι κοίτες τους φτιάχνουν υπέροχα έργα τέχνης πάνω στην επιφάνεια της Γης, ανάγλυφες δημιουργίες με χρώματα, σχήματα και γραμμές να εναλλάσσονται.

Από την Ισλανδία ως την Κίνα, από τη Νέα Ζηλανδία ως την Αλάσκα, από την Αρκτική ως την Αδριατική, ιδού μερικά από τα έργα τέχνης που φιλοτεχνεί η ίδι...

Περισσότερα

O ζεόλιθος στη γεωργία

Ο φυσικός ζεόλιθος χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην καλλιέργεια μιας ευρείας ποικιλίας σιτηρών, φρούτων καθώς και λαχανικών.

Ο ζεόλιθος ως προϊόν βελτίωσης του εδάφους.

Ο ζεόλιθος λόγω της υψηλής του ικανότητας στην ανταλλαγή κατιόντων και της πορώδους ιδιότητας του, δεσμεύει τα βαρέα μέταλλα από το έδαφος και απελευθερώνει σταδιακά θρεπτικές ουσίες στο ριζικό σύστημα.

Οι ιδιότητες του ζεόλιθου που χρησιμεύουν στη γεωργία.

Περισσότερα

Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν αυτές σε ορυκτά καύσιμα

Περισσότερα από 367 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2015, ξεπερνώντας κατά πολύ τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, ύψους 253 δισεκατομμυρίων.

Τα ποσά αυτά είναι ενδεικτικά των επενδυτικών τάσεων στους δύο ενεργειακούς τομείς, με τη σημαντική άνοδο των επενδύσεων στις ΑΠΕ να έχει άμεση σύνδεση με την επενδυτική πτώση στα ορυκτά καύσιμα, αναφέρει η έκθεση της καναδικής ΜΚΟ Clean Energy Canada.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες ξ...

Περισσότερα

Θέλει µέτρο η λίπανση στους οπωρώνες µε πορτοκαλιές

Δούσκα Ελένη

Η υπερβολική χρήση λιπασµάτων στις πορτοκαλιές µπορεί να επηρεάσει τόσο την παραγωγικότητα των δέντρων όσο και τους καρπούς.

Γι’ αυτό, σύµφωνα µε τον γεωπόνο της Ένωσης Αγρινίου, η λίπανση οπωρώνα µε πορτοκαλιές µπορεί να γίνει µε χορήγηση στο έδαφος κοκκωδών σύνθετων λιπασµάτων, είτε µε το νερό της άρδευσης (υδρολίπανση), είτε µε ψεκασµό στα φύλλα (διαφυλλική λίπανση). Για σωστή λίπανση πρέπει να λαµβάνεται υπόψη, µεταξύ άλλων, το µέγεθος του δέντρου (ηλικία), η ποιότητα του εδάφους και η ποικιλία...
Περισσότερα