Μηνιαία άρθρα Μάιος 2016

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ανεβάζει το σάκχαρο και τη χοληστερόλη στο αίμα

Η έκθεση των ανθρώπων σε αυξημένη ρύπανση της ατμόσφαιρας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα τους, αυξάνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνό τους, ιδίως αν πάσχουν από διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινο-αμερικανική επιστημονική έρευνα. Μια άλλη αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι η ρύπανση του αέρα επιταχύνει τον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες και την αθηροσκλήρωση, ενώ μια τρίτη μελέτη δείχνει ότι η έκθεση της εγκύου σε ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο να γεννήσει νεκρό μωρό...

Περισσότερα

Ξεκινά προσπάθεια για ταυτότητα στο ροδάκινο η Βέροια

Λιάμης Λεωνίδας

Με επίκεντρο το ροδάκινο, την κορωνίδα της τοπικής οικονομίας, με μεγάλη παραγωγή και εξίσου μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα και με όχημα την τέχνη της γαστρονομίας, που αποτελεί, πλέον, σημαντικό τουριστικό κίνητρο διεθνώς, το πρώτο φεστιβάλ ροδάκινου, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 27 και 29 Μαΐου στη Βέροια, έβαλε τις βάσεις για τη σύνδεση της γεωργίας με τον τουρισμό.

Απώτερος στόχος, όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο του Τουριστικο...
Περισσότερα

Σουηδία: Πιο κοντά στην πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα

Η Σουηδία καλύπτει το 52% των συνολικών ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές, με την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα έως το 2020 να μοιάζει ολοένα και πιο πιθανή.

Το 2015, ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη, είχε παρουσιάσει το φιλόδοξο σχέδιό του για τη διαμόρφωση της σκανδιναβικής χώρας σε «ένα από τα πρώτα κράτη πρόνοιας του κόσμου χωρίς ορυκτά καύσιμα»...

Περισσότερα

Αρχές του 2017 σε πλήρη απόδοση η μονάδα βιοαερίου στο Λαγκαδά

Το αργότερο στις αρχές του 2017 θα βρίσκεται σε πλήρη απόδοση η μονάδα βιοαερίου, δυναμικότητας 1 MW και συνολικού προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ, που στήνουν στο Κολχικό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, γνωστές οικογένειες αγελαδοτρόφων της περιοχής, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, Γιώργος Κεφαλάς, προσθέτοντας ότι “θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 4.000 νοικοκυριών”.

“Η μονάδα έχει κατασκευαστεί ήδη στο 50% και τις τελευταίε...

Περισσότερα

Άμστερνταμ: Έκθεση με βιώσιμες κατοικίες και νέα υλικά

Μια έκθεση για τη βιώσιμη κατοικία στο κάμπους FabCity του Άμστερνταμ έρχεται να μας προσφέρει πολλές ιδέες για το πώς θα είναι τα σπίτια μας στο εγγύς μέλλον. Τρισδιάστατες μεταλλικές επιφάνειες και αδιάβροχα σπίτια από σκληρό χαρτόνι ήταν ανάμεσα στα 50 πρότζεκτ που παρουσιάστηκαν. Έχουν σχεδιαστεί από 400 φοιτητές, επαγγελματίες και καλλιτέχνες με στόχο να βρεθούν βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις στις αστικές περιοχές.

Το Port...

Περισσότερα

Οι χωματερές απειλούν τους πνεύμονες όσων ζουν σε ακτίνα έως 5 χιλιομέτρων

Οι χωματερές αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των πνευμόνων όσων ζουν σε απόσταση έως πέντε χιλιομέτρων από αυτές, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Φραντσέσκα Ματαλόνι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας “International Journal of Epidemiology”, μελέτησαν στοιχεία για την υγεία περίπου 242.400 ανθρώπων που ζουν σε απόσταση έως πέντε χλμ. από εννέα χωματερές σκουπιδιών, οι οποίες λειτουργούν εδώ και αρκετές δεκαετίες στην περιοχή του Λάτσιο της κεντρικής Ιταλίας, που περιλαμβάνει και την Ρώμη...

Περισσότερα

Οι ΑΠΕ σώζουν ζωές – Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Ο διπλασιασμός του μεριδίου των ΑΠΕ στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2030 θα απέφερε μια τέτοια μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μεταφράζεται στην αποφυγή τεσσάρων εκατομμυρίων πρόωρων θανάτων.

Το συμπέρασμα εξήγαγε η Διεθνής Ένωση Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA) σε μια νέα έκθεση με τίτλο: The True Cost of Fossil Fuels: Saving on the Externalities of Air Pollution and Climate Change

Όσον αφορά στο οικονομικό όφελος ενός τέτοιου σεναρίου αυτό υπολογίζεται σε 4,2 τρισ...

Περισσότερα

Μαθητές ζητούν την προστασία του Ασπροπάρη, του γύπα που κινδυνεύει με εξαφάνιση

120 μαθητές, 5 σχολεία της Θράκης κι ένα από τα πιο απειλούμενα αρπακτικά πουλιά στον κόσμο… Οι μαθητές της Θράκης, από το Γυμνάσιο Σουφλίου, το Γυμνάσιο Τυχερού, το Δημοτικό Τυχερού, το Γυμνάσιο Ιάσμου και το Δημοτικό Σαπών, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στέκονται στο πλευρό του απειλούμενου γύπα Ασπροπάρη, μαθαίνοντας τα μυστικά του και προχωρώντας σε δράσεις προστασίας.

AsproparisGypasWWF

O Ασπροπάρης δίνει κούρσα για την επιβίωσή του. Λιγότερα από 10 ζευγάρια απομένουν στην Ελλάδα...

Περισσότερα

Ισημερινός: Ενέργεια από απόβλητα μπανάνας

Η επεξεργασία αποβλήτων από την παραγωγή μπανάνας θα μπορούσε να καλύψει περισσότερο από το 50% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες περιοχές του Ισημερινού, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και ευπάθειας της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μελέτη του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης στην Ισπανία εξέτασε την περιοχή της λατινοαμερικάνικης χώρας με την υψηλότερη παραγωγή μπανάνας και έδειξε ότι μπορεί να καλυφθεί έως και το 55% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, αν τα προϊόντα αποβλήτων, όπως μίσχοι,...

Περισσότερα

Ξανά στα βερίκοκα πάνε οι παραγωγοί

Κρόκου Μαρία

Νέες φυτεύσεις βερικοκιάς µε διαφορετικές ποικιλίες απ’ τις καθιερωµένες παρατηρούνται στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Κι αυτό καθώς τα τελευταία έτη η παραγωγή ήταν µειωµένη και οι τιµές έδειξαν να κινούνται σε σχετικά καλά επίπεδα για τους παραγωγούς.
Έτσι, µετά από µία περίοδο που αρκετοί παραγωγοί προτίµησαν τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα τελευταία έτη έχει αναθερµανθεί το ενδιαφέρον τους για τα βερίκοκα, τα οποία πέρσι, για παράδειγµα στην Κορινθία είχαν 0,...
Περισσότερα