Κρόκου Μαρία
Νέες φυτεύσεις βερικοκιάς µε διαφορετικές ποικιλίες απ’ τις καθιερωµένες παρατηρούνται στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Μειωμένη παραγωγή φαίνεται και στον Τύρναβο, καθώς την ίδια περίοδο άλλες χρονιές τα δέντρα ήταν περισσότερο φορτωµένα. Πτώση παρουσιάζει και η παραγωγή των βερίκοκων Μπεµπέκου και των γαλλικών ποικιλιών στη Χαλκιδική, σε αντίθεση µε τα πρώιµα, Επιδαύρου (Τυρίνθου), που σύµφωνα µε τους παραγωγούς, εκτιµάται ότι θα έχουν υψηλότερη παραγωγή απ’ την περσινή σεζόν, που παρήχθησαν 20.000 τόνοι. Στην περιοχή γίνονται αναδιαρθρώσεις από τους βερικοπαραγωγούς, που αντικαθιστούν τη διαδεδοµένη ποικιλία Επιδαύρου µε γαλλικές ποικιλίες που είναι πιο εµπορικές.
«Βάζουμε νέες ποικιλίες, όπως οι Γάλλοι, Ιταλοί και Ισπανοί, καθώς µε την «Επιδαύρου», δεν µπορούµε να συναγωνιστούµε τους αντιπάλους µας, που έχουν βγει στην αγορά µε βελτιωµένο προϊόν όσον αφορά τη γεύση», λένε παραγωγοί απ’ τη Χαλκιδική. Στην Ευρώπη, σύµφωνα µε ρεπορτάζ του Freshplaza, οι παραγωγοί ανακαλύπτουν πιο καλές και γευστικές ποικιλίες που έχουν αυξηµένη παραγωγή και ζήτηση και το προϊόν γίνεται όλο και πιο δηµοφιλές.
Φέτος η ευρωπαϊκή παραγωγή αναµένεται στους 443.000 τόνους, χαµηλότερη κατά 11% απ’ την περσινή χρονιά, µε την Ιταλία να έχει τα πρωτεία όσον αφορά τη φετινή παραγωγή και τις Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα να ακολουθούν. Στην Ιταλία η παραγωγή εκτιµάται ότι θα µειωθεί κατά 19% σε σχέση µε το ’15, λόγω της πτώσης της σοδειάς της ν. Ιταλίας σε ποσοστό 30%, αν και στη βόρεια δεν υπάρχει κάποια αυξοµείωση.
FRESHPLAZA
Στροφή στα βερίκοκα και από Ιταλούς κι Ισπανούς καλλιεργητές
Όλο και µεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον των Ιταλών παραγωγών για την καλλιέργεια της βερικοκιάς, ενώ και για τα δαµάσκηνα αναµένεται αύξηση της παραγόµενης ποσότητας τα προσεχή χρόνια, σε αντίθεση µε τα ροδάκινα που οι φυτεύσεις τους έχουν καθοδική τάση.
Ενδιαφέρον από πλευράς παραγωγών για την καλλιέργεια βερίκοκου, και ειδικά για φυτεύσεις νέων ποικιλιών, παρουσιάζεται και στην Ισπανία, όπου η φετινή παραγωγή, αναµένεται ελαφρώς µειωµένη (κατά 1%), σε αντίθεση µε τις αρχικές προβλέψεις, λόγω του θερµού χειµώνα που δεν ευνόησε την καρπόδεση και της απουσίας χαµηλών θερµοκρασιών στην αρχή της άνοιξης. Η χρονιά ξεκίνησε στη Σεβίλη και τη Μούρθια στα µέσα Απρίλη, µε υψηλές τιµές λόγω των µέτριων ποσοτήτων.
Επίσης, τα βερίκοκα της Ουγγαρίας επηρεάστηκαν από τις χαµηλές θερµοκρασίες πριν 2 εβδοµάδες, που προκάλεσαν απώλειες έως 30% της παραγωγής και σύµφωνα µε τις προβλέψεις, οι τιµές θα είναι υψηλές.
Πρόσφατα σχόλια