Μηνιαία άρθρα Ιούλιος 2016

Μπαταρία από γραφένιο φορτίζει σε δευτερόλεπτα, διαρκεί για πάντα

Μια μπαταρία κατασκευασμένη από γραφένιο, ένα από τα πιο καινοτόμα υλικά που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, που φορτίζεται ταχύτατα και διαρκεί για χιλιάδες κύκλους δίχως να μειωθεί η αποδοτικότητά της κατασκεύασε ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σουίνμπερν στην Αυστραλία.

Ο Χάι Λιν ανέπτυξε τη μπαταρία χρησιμοποιώντας το πανίσχυρο γραφένιο ώστε να προσπεράσει ορισμένα από τα μειονεκτήματα των συμβατικών μπαταριών λιθίου-ιόντων...

Περισσότερα

Το Μαρόκο απαγόρευσε τις πλαστικές σακούλες

Το Μαρόκο απαγόρευσε επίσημα την εισαγωγή, πώληση, διανομή και παραγωγή πλαστικών σακουλών.

Το Μαρόκο είναι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση πλαστικών σακουλών παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και για αυτό το λόγο υπάρχουν ανησυχίες ότι ο νέος νόμος ίσως χρειαστεί αρκετό χρόνο για να εφαρμοστεί.

Οι κάτοικοι του Μαρόκο, που έχει πληθυσμό 34 εκατομμύρια, χρησιμοποιούν τρία δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες κάθε χρόνο, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας...

Περισσότερα

Μειωμένες παγκόσμια και ευρωπαϊκή σοδειά ελαιολάδου το ’16-’17, λένε οι πρώτες εκτιμήσεις

Κατά 8% μειωμένη «βλέπει» την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου το ’16-’17 η εταιρεία GEA Iberia, που πραγματοποίησε μελέτη με στοιχεία από 500 πηγές σε 47 ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Μάλιστα, οι πρώτες εκτιμήσεις της διεθνούς εταιρείας όσον αφορά την Ευρώπη κάνουν λόγο για ελαφριά μείωση, κατά 4%, λόγω της πτώσης στην Ιταλία (-74%), στην Ελλάδα (-26%) και στην Πορτογαλία (-4%).

Συγκεκριμένα, για την Ιταλία προβλέπονται 270.000 τόνοι, για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, 245.000 και 95...

Περισσότερα

Η Δανία ηγείται των προσπαθειών εναντίον της σπατάλης τροφίμων

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε τη σύσταση ενός ταμείου για έργα εναντίον της σπατάλης τροφίμων, χρηματοδοτώντας το με περισσότερες από 5 εκατομμύρια δανικές κορώνες, ή περίπου 670.000 ευρώ.

Η μείωση των απορριμμάτων τροφίμων αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το περιβάλλον. Η γεωργία παράγει σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, χρησιμοποιεί περισσότερο από το ένα τρίτο της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη, και χρησιμοποιεί το 70% του συνόλου του γλυκού νερού που καταναλώνεται παγκοσμίως...

Περισσότερα

Καταργούνται οι Σύνδεσμοι Απορριμμάτων, γεννιέται ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου

Καταργούνται, σύμφωνα με διαπιστωτική πράξη του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλη Μιχελάκη, οι Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων Ιωαννίνων, Άρτας και Θεσπρωτίας.

Με την ίδια πράξη, ιδρύεται ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, γνωστός ως ΦΟΔΣΑ, που αποτελεί διαδοχή των συνδέσμων.

Για την ίδρυση του ΦΟΔΣΑ πρόκειται να γίνει σήμερα από τον πρόεδρό της, Ευστάθιο Γιαννούλη, δήμαρχο Νικολάου Σκουφά, η πρώτη ενημέρωση των μελών, τω...

Περισσότερα

Μαύρισαν από νεκρά δελφίνια οι βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας

Νεκρά δελφίνια εκβράζονται στις παραλίες της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα με ρυθμό μεγαλύτερο από τον συνηθισμένο, καθώς 108 νεκρά ζώα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, έχουν ανακαλυφθεί φέτος, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Η αιτία των θανάτων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Ιβελίνα Βασίλεβα αφού συγκέντρωσε πληροφορίες από περιφερειακά κέντρα, προσθέτοντας πως 77 από τα νεκρά δελφίνια βρέθηκαν στο νότιο τμήμα των ακτών της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα...

Περισσότερα

Τα μοναδικά πολύχρωμα βράχια της Κίνας

Δεν είναι ζωγραφιές αλλά φωτογραφίες…

Δημοσίευμα του newsbeast.gr

Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία και αξιοθέατα του κόσμου, ενώ έχει ψηφιστεί από τους Κινέζους ως ένα από τα θαύματα της φύσης της χώρας τους.

Ο λόγος για το Εθνικό Γεωλογικό Πάρκο Zhangye Danxia  που είναι επίσης γνωστό και ως Zhangye Danxia (Landform). Βρίσκεται κοντά στην πόλη Zhangye στην Κίνα στη βορειοδυτική επαρχία Gansu και Καλύπτει μια έκταση 510 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το συγκεκριμένο Πάρκο είναι γνωστό για τα πολύχρωμα πετρώματα του, τα βράχια που μοιάζουν με… ουράνιο τόξο...

Περισσότερα

Η καύση άνθρακα σκοτώνει 23.000 ανθρώπους ετησίως

Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr

Τη ζωή 23.000 ανθρώπων ετησίως κοστίζει η σκόνη από την καύση άνθρακα στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ να απαιτούνται σε δαπάνες για προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα έκθεση τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης, οι εκπομπές από τις 257 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, συνδέθηκαν με 22...

Περισσότερα

Ορεστιάδα: Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη ΒΙ.ΠΕ. προτείνει ο Δήμος

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Συνέντευξη – Σύνταξη: Δήμητρα Παρασκευοπούλου

Πρόταση δημιουργίας ολοκληρωμένης μονάδας επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων, προϋπολογισμού 8,5 εκατομμυρίων ευρώ κατέθεσε, την περασμένη Δευτέρα ο Δήμος Ορεστιάδας, μετά από σχετική πρόσκληση του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας.

Πρόκειται, όπως είπε σε δηλώσεις ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης, για ένα έργο, που σε περίπτωση που εγκριθεί θα δώσει λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων στο βόρειο Έβρο, τουλάχιστον για επόμενα 30 χρόνια, ενώ παράλληλα θα αποφορτίσ...

Περισσότερα

Αυστραλία: Ισχυροί άνεμοι οδηγούν σε κάλυψη 83% των ενεργειακών αναγκών από αιολική ενέργεια

Οι ισχυροί άνεμοι που έπληξαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τη Νότια Αυστραλία οδήγησαν σε διακοπές ρεύματος και άλλα προβλήματα, αλλά είχαν και ένα σημαντικό όφελος, καθώς οι ανεμογεννήτριες συγκέντρωσαν ένα τεράστιο ποσό ενέργειας, παρέχοντας πάνω από τα δύο τρίτα των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Μάλιστα τη Δευτέρα, το 83% της ηλεκτρικής ενέργειας της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας προήλθε από τον άνεμο...

Περισσότερα