Το Μαρόκο απαγόρευσε επίσημα την εισαγωγή, πώληση, διανομή και παραγωγή πλαστικών σακουλών.
Το Μαρόκο είναι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση πλαστικών σακουλών παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και για αυτό το λόγο υπάρχουν ανησυχίες ότι ο νέος νόμος ίσως χρειαστεί αρκετό χρόνο για να εφαρμοστεί.
Οι κάτοικοι του Μαρόκο, που έχει πληθυσμό 34 εκατομμύρια, χρησιμοποιούν τρία δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες κάθε χρόνο, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας. Η κυβέρνηση απαγόρευσε τις μαύρες πλαστικές σακούλες το 2009, ωστόσο, η κίνηση ήταν μόνο εν μέρει επιτυχής, καθώς οι αρχές δεν κατάφεραν να σταματήσουν την «άτυπη παραγωγή» τους.
Το Μαρόκο θεωρείται ως μια ιδιαίτερα «πράσινη» χώρα λόγω της εστίασής του στην καθαρή ενέργεια. Στη χώρα έχει κατασκευαστεί ένας τεράστιος σταθμός ηλιακής ενέργειας, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τις επιδοτήσεις για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο άλλοι τομείς της χώρας δεν είναι τόσο πράσινοι, και κυρίως η διαχείριση απορριμμάτων. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το Μαρόκο απορρίπτει μόνο το 10% των αποβλήτων του με «περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο», ενώ μόνο το 70% των στέρεων απορριμμάτων συλλέγεται από τους δρόμους.
Η κυβέρνηση έχει καταβάλει προσπάθειες για την επιβολή της απαγόρευσης, όπως με την επένδυση σε εκπαιδευτικά τηλεοπτικά σποτ και τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων για τη βιομηχανία, αλλά η ευρεία εφαρμογή του νόμου εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τέσσερα με πέντε χρόνια.
Ο υπουργός Βιομηχανίας του Μαρόκο, Μουλάι Χαφίντ Ελαλάμι δήλωσε μέσω του Twitter πως θα υπάρξουν «πολλές εναλλακτικές λύσεις», όπως υφασμάτινες και χάρτινες σακούλες.
Οι σακούλες κατάψυξης έχουν εξαιρεθεί από το νέο νομοσχέδιο.
Πηγή: naftemporiki.gr
Πρόσφατα σχόλια