Η Σουηδία, οδοδείκτης ανακύκλωσης

Γνωριμία με τις μεθόδους μιας κοινωνίας που ανακυκλώνει το 50% των απορριμμάτων της και θάβει σε χώρους υγειονομικής ταφής λιγότερο από το 1% (!) των σκουπιδιών της αποτέλεσε το δεύτερο Φόρουμ για τη διαχείριση των απορριμμάτων που διοργάνωσε χθες η πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα και το Ελληνοσουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Την ανάγκη της κυκλικής οικονομίας, όπου τίποτα δεν περισσεύει, σημείωσε στο άνοιγμά της η κ. Charlotte Wrangberg, πρέσβειρα της Σουηδίας στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Γιάννης Σαρακάκης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου, υπογράμμισε την ευθύνη και τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα.

«Πώς αλλάζει μία χώρα; Με παρέμβαση σε εθνικό ή σε τοπικό επίπεδο; Η πολιτική χαράσσεται σε εθνικό επίπεδο, αλλά είναι σε τοπικό επίπεδο που λαμβάνονται οι πιο δύσκολες αποφάσεις», σημείωσε, παρουσιάζοντας το σουηδικό παράδειγμα και το πέρασμα από τους 3.000 ΧΥΤΑ στους… 45, ο κ. Gunnar Fredriksson, επικεφαλής της Σουηδικής Ενωσης Τοπικών Αρχών και Περιφερειών (Δήμοι και Περιφέρειες). «Ολοι παράγουμε σκουπίδια, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, άρα απαιτείται επίγνωση, εκπαίδευση, επικοινωνία με τους πολίτες». Ο κ. Fredriksson σημείωσε πως το 50%, όσων απορριμμάτων δεν ανακυκλώνονται, αξιοποιείται ενεργειακά, ενώ το 20% δημιουργεί βιοαέριο, ποσοστό που θέλουν να αυξήσουν, σε βάρος της ενεργειακής αξιοποίησης.

Παράθυρο στο μέλλον άνοιξε η κ. Asa Tarnstrom, επικεφαλής του προγράμματος αποβλήτων στην πόλη του Γκέτεμποργκ, των 530.000 κατοίκων. Η κ. Tarnstrom παρουσίασε το Πάρκο Ανακύκλωσης της πόλης, έκτασης 30 στρεμμάτων και εγκαινιασμένο το 2007, όπου οι πολίτες μπορούν να αφήσουν οτιδήποτε δεν χρειάζονται: Ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα, ρούχα και μικρότερα αντικείμενα, ποδήλατα, ακόμα και ξύλινα δοκάρια ή άλλα δομικά υλικά.

Επιπλέον, περίπου 1.000 εγκαταλελειμμένα ποδήλατα συλλέγονται ετησίως από τους δρόμους, αρκετά επισκευάζονται και πωλούνται. Στο Πάρκο η ανακύκλωση γίνεται και διασκέδαση, αφού οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το εστιατόριο ή την καφετέρια, να αγοράσουν επισκευασμένα είδη.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι η διαλογή στην πηγή, με συμμετοχή των πολιτών σημείωσε ο κ. Per-Olof Hallberg, μεταφέροντας την εμπειρία πέντε μικρότερων συνεργαζόμενων δήμων. Στη συγκεκριμένη περιοχή το 95% των κατοίκων προχωρά σε πλήρη διαλογή, διαχωρίζοντας ακόμα και το οργανικό υπόλειμμα από τα υπόλοιπα σκουπίδια. Τα νοικοκυριά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διαλογής καταβάλλουν 210 ευρώ ετησίως για τη διαχείριση των απορριμμάτων, έναντι 380 ευρώ όσων απέχουν.

Μακριά από τις σουηδικές επιδόσεις η Ελλάδα, η οποία ανακυκλώνει μόνο το 17% των αποβλήτων. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, αναφέρθηκε στον στόχο του Εθνικού Σχεδιασμού για ανακύκλωση του 50% των απορριμμάτων, σημειώνοντας πως τα προγράμματα ανακύκλωσης απαιτούν μόλις το 13% των προϋπολογισμών των σχεδίων διαχείρισης, ενώ η αντιμετώπιση του υπολοίπου 50% των σκουπιδιών απαιτεί το 87% των δαπανών. «Δεν στοχεύουμε σε τέλη τιμωρίας σε όσους δεν ανακυκλώνουν, όχι πριν ενημερωθούν», τόνισε ο κ. Τσιρώνης, συμπληρώνοντας πως η διαχείριση αποβλήτων αναμένεται να δημιουργήσει 16.000 θέσεις εργασίας. Ο γ.γ. Αποβλήτων, Ευάγγελος Καπετάνιος, άφησε αιχμές πως στους προϋπολογισμούς των περιφερειών για τα σχέδια διαχείρισης υπάρχουν όχι μόνο ελλείψεις στοιχείων αλλά και υπερεκτιμήσεις σε δαπάνες.

Πηγή: kathimerini.gr

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>