ΗΠΑ: οι ΑΠΕ «έσβησαν» το φυσικό αέριο με ρεκόρ τριμήνου

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρυ Κλίντον έχουν κατ” επανάληψη χαρακτηρίσει το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα που θα μας οδηγήσει σε ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον.

Τα τελευταία στοιχεία της έκθεσης για τις ενεργειακές υποδομές που συντάσσει η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (FERC) των ΗΠΑ δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι σε καλό δρόμο για να διαβεί αυτή τη «γέφυρα».

Έτσι, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πέτυχαν νέο ρεκόρ στις εγκαταστάσεις νέας ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος ξεπερνώντας το φυσικό αέριο κατά 70 προς 1.

Μόλις δύο νέες μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 18 Μεγαβάτ συνδέθηκαν με τα αμερικανικά δίκτυα κατά το πρώτο τρίμηνο έναντι 1.291 Μεγαβάτ από ΑΠΕ: εννέα καινούργια αιολικά πάρκα ισχύος 707 MW, 44 νέα φωτοβολταϊκά πάρκα (522 MW), εννέα μονάδες βιομάζας (33 MW) και ένα υδροηλεκτρικό (29 MW). Τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο προστέθηκε μόνο «πράσινη» ισχύς στο δίκτυο και μηδέν Κιλοβάτ από άνθρακα, πετρέλαιο ή πυρηνική ενέργεια.

Πλέον, οι ΑΠΕ αντιστοιχούν στο 18,11% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στις ΗΠΑ: υδροηλεκτρικά 8,58%, αιολικά 6,39%, βιομάζα 1,43%, φωτοβολταϊκά 1,38% και γεωθερμία 0,33%. Το 2010 οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 13,71%.

«Το φυσικό αέρια είναι μια “γέφυρα” στο πουθενά» σχολίασε ο Κεν Μπόσονγκ από την πρωτοβουλία SUN DAY Campaign, μια οργάνωση που προωθεί τις ΑΠΕ.

«Καθώς οι ΑΠΕ αυξάνουν το μερίδιό τους στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της χώρας, καθίσταται σαφές ότι το φυσικό αέριο θα “σμίξει” με τον άνθρακα, το πετρέλαιο και τα πυρηνικά ως καύσιμο του παρελθόντος» πρόσθεσε.

Πηγή: econews.gr

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>