Το Ισραήλ κτίζει αυτή τη στιγμή τον ψηλότερο ηλιακό-θερμικό πύργο στον κόσμο. Βρίσκεται στην έρημο Νεγκέβ και θα έχει ύψος 250 μέτρα.
Θα μοιάζει σαν ένα κτίριο 80 ορόφων και είναι υπό κατασκευή, 35 χιλιόμετρα νότια της πόλης Μπερ Σεβά. Ο πύργος περιστοιχίζεται απο 50.000 κάτοπτρα, ηλιοστάτες, που έχουν επιφάνεια 247 στρέμματα και καταλαμβάνουν έκταση 741 στρέμματα.
Χρησιμοποιώντας ηλιακή-θερμική ενέργεια, τα πάνελ στέλνουν το φως σε ένα μπόιλερ στην κορυφή του πύργου, που ζεσταίνει το νερό, δημιουργώντας ατμό, που τροφοδοτεί μια τουρμπίνα, που παράγει ηλεκτρισμό.
«Ο σταθμός ενέργειάς μας είναι αυτό που αποκαλούμε συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια. Δηλαδή έχουμε 50.000 καθρέφτες, που ονομάζονται ηλιοστάτες, με ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια που αντανακλούν τον ήλιο, συγκεντρώνοντας όλη την ηλιακή ακτινοβολία στον ηλιακό πύργο, που βρίσκεται ακριβώς πίσω μου. Αυτός ο πύργος θα φτάσει, όταν ολοκληρωθεί τα 250 μέτρα ύψος. Θα είναι ο ψηλότερος ηλιακός πύργος και στην κορυφή του θα είναι τοποθετημένο το μπόιλερ, που θα συγκεντρώνει τις ακτίνες του ήλιου και θα τις μετατρέπει. Θα ζεσταίνει το νερό για να γίνεται ατμός, ώστε να κινείται η τουρμπίνα στο συμβατικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που θα είναι εκεί» εξηγεί ο Εράν Γκάρτνερ, διευθύνων σύμβουλος της Megalim Power Ltd.
Το πρότζεκτ θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του. Θα παράγει 310 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας καθημερινά. Θα μπορεί να τροφοδοτεί 130.000 σπίτια, δηλαδή το 5% του ισραηλινού πληθυσμού, σύμφωνα με την Αρχή Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας.
Την ημέρα θα καλύπτει το 1% των ενεργειακών αναγκών του Ισραήλ. Το ύψος του πύργου οφείλεται στο ότι για να γίνει μεγαλύτερη αξιοποίηση της παρεχόμενης έκτασης, τα πάνελ είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Όσο πιο κοντά τα πάνελ, τόσο ψηλότερος ο πύργος:
«Ο λόγος που ο πύργος μας είναι ο ψηλότερος πύργος στον κόσμο δεν είναι ότι θέλουμε να σπάσουμε το παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά λόγω της πυκνότητας που έχει το ηλιακό μας οικόπεδο. Όσο πιο κοντά τοποθετούμε τους ηλιοστάτες, τόσο πιο ψηλός πρέπει να είναι ο πύργος. Άρα δεν παίζουν ρόλο οι σειρές των καθρεφτών. Το Κράτος του Ισραήλ μας ζήτησε να κάνουμε την μέγιστη χρήση της παρεχόμενης έκτασης, όσον αφορά τον ηλεκτρισμό που μπορούμε να παράγουμε. Αυτός είναι ο λόγος που ο πύργος έφτασε σ’ αυτό το ύψος» εξήγησε ο Εράν Γκάρτνερ.
Το Ισραήλ έχει κάνει τεράστια βήματα στο χώρο της ηλιακής ενέργειας, αλλά και στην κατασκευή του απαιτούμενου εξοπλισμού. Παρόλα αυτά όταν είναι να γίνει κάτι σε ευρεία κλίμακα στη χώρα, τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Οι ισραηλινές εταιρίες ηλιακής ενέργειας συχνά μεταφέρουν την εμπειρία και τη δράση τους στο εξωτερικό, γιατί στο εσωτερικό αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα γραφειοκρατίας. Κατηγορούν όμως την κυβέρνηση για τα ελάχιστα πράγματα που έχει κάνει στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Σε σύγκριση με χώρες όπως η Γερμανία, της οποίας οι ανανεώσιμες πηγές αντιπροσωπεύουν το 35% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει, το Ισραήλ καλύπτει μόλις το 2,5% από τις ανανεώσιμες πηγές. Ενώ βλέπουμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τη γραφειοκρατία για την ηλιακή ενέργεια, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν προχωρά ιδιαίτερα για να πιάσει τους χαμηλούς στόχους που έχει θέσει σ’ αυτόν τον τομέα» υπογράμμισε η Λεχέ Γκόλντενμπεργκ, Διευθύντρια του τμήματος Οικονομίας και Περιβάλλοντος, της Ένωσης Προστασίας Περιβάλλοντος του Ισραήλ.
Το Ισραήλ στηριζόταν μέχρι πρότινος κυρίως στο πετρέλαιο και δεν έχει εκμεταλλευτεί την άφθονη ηλιακή ακτινοβολία της χώρας. Ο στόχος του είναι να αυξήσει το 2020 το ποσοστό χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που χρησιμοποιεί από 2,5% στο 10%.
Βέβαια έχουν γίνει πολλά βήματα για τη χρήση πηγών ενέργειας που δεν μολύνουν. Η ανακάλυψη ενός παράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου έχει αλλάξει άρδην το σκηνικό, καθώς η χώρα αντλεί το 70% της ενέργειάς της από αυτή την πηγή.
Πηγή: gr.euronews.com
Πρόσφατα σχόλια