Αιολική ενέργεια: παγκόσμια (και μη) ρεκόρ από τη Δανία ως το Τέξας

Παγκόσμιο ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ανεμογεννήτριες πέτυχε το 2015 η Δανία με το ποσοστό της αιολικής ενέργειας να διαμορφώνεται σε 42% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η βορειοευρωπαϊκή χώρα βελτίωσε την επίδοση του 2014, το οποίο ήταν επίσης χρονιά των αιολικών ρεκόρ, κατά 3%.

Ο υπουργός Ενέργειας, Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και Κλιματικής Αλλαγής, Λαρς Κρίστιαν Λίλεχολτ δήλωσε ότι «η Δανία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες και δείχνει ότι η εφαρμογή φιλόδοξων “πράσινων” πολιτικών μαζί με υψηλά μερίδια αιολικής ενέργειας και άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή μπορεί να συμβαδίσει με την ενεργειακή ασφάλεια και τις ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος».

Δύο περιοχές της δυτικής Δανίας, η Γιουτλάνδη και η Φιονία παρήγαγαν ενεργειακό πλεόνασμα ισοδύναμο με την τοπική κατανάλωση 60 ημερών.

«Το γεγονός ότι παράγουμε πλεόνασμα ενέργειας στο 16% του χρόνου στο δίκτυο της Δυτικής Δανίας δείχνει ότι μπορούμε να επωφεληθούμε από διασυνοριακές εισαγωγές και εξαγωγές σε μεγαλύτερη ακόμα κλίμακα» αναφέρει ο Κάρστεν Βίτρουπ, σύμβουλος του δανικού διαχειριστή δικτύων Energinet.

Το αιολικό ρεκόρ του 2015 επιτεύχθηκε χάρη στο υψηλό αιολικό δυναμικό του 2015 και παρά το γεγονός ότι τα χερσαία αιολικά πάρκα Anholt και Horns Rev 2 είχαν μείνει εκτός λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανεμογεννήτριες παρήγαγαν το 55% της ηλεκτρικής ενέργειας στα δυτικά και το 23% στα ανατολικά.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, η Δανία ηλεκτροδοτήθηκε χωρίς καν να λειτουργήσουν κεντρικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα, καταναλώνοντας ηλεκτρισμό από ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, μονάδες Συμπαραγωγής και εισαγωγές ενέργειας από γειτονικές χώρες.

Τον Ιούλιο η παραγωγή αιολικής ενέργειας κάλυψε το σύνολο των αναγκών και δημιούργησεπλεόνασμα σε ποσοστό 40% επί της παραγωγής το οποίο πωλήθηκε σε ξένες εταιρείες.

Το πλεόνασμα αιολικής ενέργειας της Δανίας πωλείται σε εταιρείες ενέργειας της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, ενώ η χώρα εισάγει υδροηλεκτρική ενέργεια από τη Νορβηγία και ηλιακή ενέργεια από τη Γερμανία.

Στόχος είναι η κάλυψη του ήμισυ των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από ανεμογεννήτριες ως το 2050.

—Σκωτία

Το 2015 χαρακτηρίστηκε ως «μεγάλη χρονιά» για τις ΑΠΕ στη Σκωτία με τους ειδικούς της αγοράς να απευθύνουν έκκληση για αναθεώρηση του στόχου του 2030 προς τα πάνω.

Το WWF Σκωτίας με βάση δεδομένα από την WeatherEnergy υπολόγισε ότι η αιολική ενέργεια που παράχθηκε στη Σκωτία το 2015 ήταν αρκετή για την ηλεκτροδότηση του 97% των τοπικών νοικοκυριών και για την υπερκάλυψη του συνόλου της οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για έξι μήνες του έτους.

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Σκωτία το 2015 ήταν 16% υψηλότερη από το 2014 με 10,4 Γιγαβατώρες. Καλύτεροι μήνες ήταν ο Ιανουάριος και ο Δεκέμβριος.

Σημαντικό μερίδιο διεκδικούν και τα φωτοβολταϊκά και ηλιακά-θερμικά συστήματα με παραγωγή που ισοδυναμεί με το ήμισυ των οικιακών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια και ζεστό νερό χρήσης για επτά από τους 12 μήνες του 2015.

—Ανεμοδαρμένο Τέξας

Στις 20 Δεκεμβρίου 2015, άνεμοι που έπνευσαν με ταχύτητες που κυμάνθηκαν από 32 ως 48 χιλιόμετρα ανά ώρα παρήγαγαν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών για χρονικό διάστημα 17 ωρών χωρίς διακοπή.

Στο αποκορύφωμα της παραγωγής τους, οι ανεμογεννήτριες παρήγαγαν 13,9 Γιγαβατώρες ενέργειας καλύπτοντας το 45% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, ισχύς επαρκής για να φωτίσει 230 εκατομμύρια λάμπες πυρακτώσεως.

Παρά τα μεγάλα αιολικά φορτία, το δίκτυο ενέργειας λειτούργησε ομαλά χωρίς διακοπές και σκαμπανεβάσματα.

Μπορεί το Τέξας να είναι μια Πολιτεία γνωστή για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά ήταν η δεύτερη που ψήφισε νόμους για την ελάχιστη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα.

Στην πραγματικότητα, το Τέξας έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας και έχει εγκαταστήσει αιολική ισχύ διπλάσια από τη δεύτερη αμερικανική Πολιτεία.

Μπορεί η επίδοση του Δεκεμβρίου να είναι ενθαρρυντική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τόσο ισχυροί άνεμοι πνέουν καθ” όλο το έτος.

Το 2014, η αιολική ενέργεια αντιστοιχούσε στο 10% της ηλεκτροπαραγωγής.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι χιλιάδες πελάτες της TXU Energy, ενός παρόχου ενέργειας στο Ντάλας, την πρωτεύουσα του Τέξας, δεν πληρώνουν απολύτως τίποτα για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί.

Την κίνηση αυτή, μαζί με μια μικρή αύξηση στην τιμή της Κιλοβατώρας που καταναλώνεται τις υπόλοιπες ώρες, κατά κάποιο τρόπο επέβαλε το πλεόνασμα ενέργειας που παράγουν οι ανεμογεννήτριες στην Πολιτεία του αμερικανικού νότου.

Τα βράδια πνέουν ισχυροί άνεμοι στο Τέξας με αποτέλεσμα οι ανεμογεννήτριες να παράγουν πάμφθηνη ηλεκτρική ενέργεια χάρη στο υψηλό αιολικό δυναμικό και τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ.

Πηγή: econews.gr

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>