Γιώργος Μητρόπουλος
Στο Λονδίνο μια σειρά από τεχνολογικές startup αναπτύσσουν εφαρμογές για να ενημερώνουν τους κατοίκους για την ατμοσφαιρική μόλυνση.
Η Airlabs παρουσιάζει το παγκάκι καθαρού αέρα. Δημιουργεί γύρω του μια φούσκα καθαρού αέρα. Ο αέρας μπαίνει απο το πίσω μέρος και ένα ειδικό σύστημα φιλτραρίσματος συγκεντρώνει τα μολυσμένα στοιχεία, απορροφώντας τα. Η ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί σε στάσεις λεωφορείων, φανοστάτες και στα τείχη της πόλης. Συλλέγει σύμφωνα με μια μελέτη το 87% των οξειδίων του αζώτου.
«Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ακόμη κι αν καταφέρουμε να μειώσουμε το ντίζελ πάνω από 50%, ενώ το έχουμε μειώσει κατά 10% θα υπάρχουν στο Λονδίνο, περιοχές που θα ξεπερνούν τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όσον αφορά τα οξείδια του αζώτου. Είναι ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Ερευνούσαμε τη συγκεκριμένη τεχνολογία για χρόνια και δεν έχει φέρει θεαματικά αποτελέσματα. Αυτή η τεχνολογία είναι όμως ένα καλό εργαλείο στο να μειώσουμε τη βασική έκθεση στον μολυσμένο αέρα στα κομβικά σημεία, για παράδειγμα στις γωνιές των δρόμων, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, κοντά στα δίκτυα μεταφορών, όπου οι άνθρωποι απορροφούν πολλές ρυπογόνες ουσίες, κατά τη διάρκεια της μέρας τους» επισημαίνει η Σόφι Πάουερ, διευθύνουσα σύμβουλος της Airlabs.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της παρισινής startup Plume Labs, Ρομέν Λακόμπ χρησιμοποιεί το Flow, έναν φορητό ανιχνευτή της ποιότητας του αέρα. Η μικρή μεταλλική συσκευή μπορεί να αναλύσει όλα τα αέρια. Συγχρονίζεται με αντίστοιχες συσκευές άλλων χρηστών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας ολοκληρωμένος χάρτης της καθημερινής ποιότητας του αέρα. Παράλληλα προσφέρει και πρόγνωση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης:
«Εάν σκεφτείτε την Wikipedia για παράδειγμα, μια εγκυκλοπαίδεια που έχει φτιαχτεί με τη βοήθεια του κόσμου, προσπαθούμε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο με τον αέρα που αναπνέουμε. Συγκεντρώνοντας τα ποσοστά μόλυνσης με τη βοήθεια του κόσμου, μπορούμε να φτιάξουμε έναν χάρτη των περιοχών που μπορείτε να πάτε εκείνη την ώρα για να γλιτώσετε από τη μόλυνση. Αυτό θα είναι χρήσιμο όχι μόνο για τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη και θέλουν να περιορίσουν τη δική τους έκθεση σε ρυπογόνους παράγοντες, να βελτιώσουν την υγεία και την ευζωία τους, αλλά και για όσους χαράζουν πολιτική, τους δημάρχους και τις πόλεις» τονίζει ο Λακόμπ.
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, περίπου 12,6 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2012, λόγω των άσχημων περιβαλλοντικών συνθηκών.
Τον Ιανουάριο, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν έβγαλε για πρώτη φορά μια προειδοποίηση υψηλού κινδύνου, καθώς το κρύο και η άπνοια οδήγησαν σε μεγάλη συγκέντρωση ρυπογόνων αερίων πάνω από τη βρετανική πρωτεύουσα.
Πηγή: gr.euronews.com
Πρόσφατα σχόλια