Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πρόωρη γήρανση και ρυτίδες

Σε μολυσμένες πόλεις όπως το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Πεκίνο η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με το διοξείδιο του αζώτου ( NO2 ) και  χημικές ουσίες , όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) μπορεί να είναι η κύρια αιτία της γήρανσης του δέρματος αλλά και των ρυτίδων δείχνει μια νέα έρευνα επιστημόνων.

Ο δηλητηριώδης αέρας είναι ήδη γνωστό ότι προκαλεί εκατομμύρια πρόωρους θανάτους από βλάβες στους πνεύμονες  και καρδιακές παθήσεις  ενώ έχει συνδεθεί με τον διαβήτη και τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Αλλά το πιο ορατό αντίκτυπο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται στο δέρμα μόλις τώρα αρχίζει να γίνει κατανοητό.

Ο καθηγητής Ζαν Κρούτμαν, διευθυντής στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Περιβαλλοντική Ιατρική του Πανεπιστημίου Λειψίας  ανέφερε ότι: «τα τελευταία 20-30 χρόνια η προστασία του δέρματος  από τον ήλιο ήταν πραγματικά το θέμα της έρευνας μας. Τώρα νομίζω ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μας κρατήσει απασχολημένους για τις επόμενες δεκαετίες».

Οι επιστημονικές αυτές ανακαλύψεις οδηγούν τώρα τις μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών στον κόσμο σε αναζήτηση λύσεων που μπλοκάρουν άμεσα την βιολογική βλάβη από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πηγή: greenagenda.gr

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>