Το 80% των κατοίκων των πόλεων αναπνέουν αέρα επικίνδυνης ποιότητας

Μια νέα μελέτη από του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποκαλύπτει ότι το 80% των κατοίκων των πόλεων του κόσμου εκτίθεται σε αέρα με επίπεδα ρύπανσης που ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας του οργανισμού.

Ερευνητές συνέκριναν 795 διαφορετικές πόλεις σε 67 χώρες μεταξύ 2008 και 2013, εξετάζοντας τα επίπεδα των μικροσωματιδίων στον αέρα, δηλαδή τους τύπους ρύπανσης που θέτουν τον υψηλότερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, προκαλώντας καρκίνο του πνεύμονα, άσθμα, και εγκεφαλικά επεισόδια. Σε όλο τον κόσμο, αυτό το είδος ρύπανσης εκτιμάται ότι προκαλεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος επηρεάζονται περισσότερο από την κακή ποιότητα αέρα, με επίπεδα ρύπανσης που φτάνουν έως και πέντε με δέκα φορές πάνω από τα όρια του Οργανισμού.

Σε αυτές τις περιοχές, το 98% των πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν κακή ποιότητα του αέρα, σε σύγκριση με μόνο το 56% στις πλουσιότερες χώρες.

Οι πόλεις στην Ευρώπη, την Αμερική και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού είχαν την καλύτερη ποιότητα αέρα, ενώ η Νοτιοανατολική Ασία και η Ανατολική Μεσόγειος ήταν οι πιο μολυσμένες περιοχές.

Για τις πόλεις στην Αφρική υπήρχαν λιγότερα διαθέσιμα δεδομένα, ωστόσο, οι περιοχές που εξετάστηκαν είχαν υψηλότερη ρύπανση από το μέσο όρο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι το κοινό έχει ευαισθητοποιηθεί περισσότερο στις αρνητικές της συνέπειες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επίπεδα ρύπανσης του αέρα αυξήθηκαν κατά 8% από το 2008 έως το 2013.

Πηγή: naftemporiki.gr

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>