Ένα κουτί θάλασσα

Η Greenpeace ξεκινά σήμερα το πρωτοποριακό πρόγραμμα “Ένα κουτί θάλασσα”[1], το οποίο φέρνει κοντά αλιείς χαμηλής έντασης και πολίτες που τολμούν να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης. Στόχος αυτής της συμμαχίας είναι η δημιουργία μιας πιο δίκαιης αγοράς που θα προστατεύει τον θαλάσσιο πλούτο μας μέσα από την επιβράβευση εκείνων που ψαρεύουν με τους πιο ήπιους τρόπους, την ενεργή υποστήριξη των μικρών αλιευτικών κοινοτήτων και την πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα ψάρια και τα θαλασσινά που φτάνουν στο πιάτο του.

«Η προστασία και αναγέννηση των θαλασσών μας πάει χέρι-χέρι με την ενίσχυση και αναζωογόνηση των μικρών αλιευτικών κοινοτήτων», δήλωσε ο Άλκης Καφετζής,υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για την προστασία των θαλασσών. «Ως κοινωνία οφείλουμε να δώσουμε τα απαραίτητα κίνητρα στους αλιείς χαμηλής έντασης ώστε να συνεχίσουν τη δουλειά τους με σεβασμό στο περιβάλλον», συμπλήρωσε ο Άλκης Καφετζής.


Πώς λειτουργεί το «Ένα Κουτί Θάλασσα»

Αυτό το καλοκαίρι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη δημιουργία ενός καινοτόμου τρόπου διάθεσης ψαριών μέσα από την ειδική ιστοσελίδα της Greenpeace. Μέσα σε 24 ώρες «Ένα Κουτί Θάλασσα» με ψάρια και θαλασσινά από τα δίχτυα ψαράδων χαμηλής έντασης θα φτάνει απευθείας στην πόρτα τους. Η Greenpeace ξεκινά το εγχείρημα με ψαράδες από τη Λέσβο και τη Λέρο, καθημερινούς ήρωες που για μήνες άφησαν στην άκρη τα δίχτυα τους και ανέλαβαν να σηκώσουν στους ώμους τους το φορτίο της προσφυγικής κρίσης, χωρίς δεύτερη σκέψη. Στόχος της περιβαλλοντικής οργάνωσης είναι το «Ένα κουτί θάλασσα», μετά το πέρας αυτής της πρώτης πιλοτικής περιόδου, να περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια των ψαράδων και να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη χώρα.


 

Οι ψαράδες χαμηλής έντασης είναι οι μόνοι που μπορούν να ψαρεύουν με τρόπους που έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στον βυθό και τη θαλάσσια ζωή. Ψαρεύοντας όλη τους τη ζωή στα ίδια νερά, είναι οι μόνοι που έχουν ουσιαστικό κίνητρο να λειτουργήσουν ως προστάτες της θάλασσας. Ωστόσο, παρότι αποτελούν το 95% του αλιευτικού στόλου στην Ελλάδα (14.000 σκάφη) αναγκάζονται να μοιραστούν μόνο ένα μικρό κομμάτι από τη συνολική παραγωγή των θαλασσών.

«Τα κύρια προβλήματα που έχουμε είναι η υπεραλίευση, τα πολλά εργαλεία και καθόλου προστασία. Αν δεν προστατέψουμε τη θάλασσα όλοι μαζί, δε θα έχουμε αποτέλεσμα»,δήλωσε ο Αλέξανδρος Μαυροειδής, αλιέας χαμηλής έντασης από τη Λέρο.

Ταυτόχρονα, όπως έχει καταδείξει παλιότερη έρευνα της Greenpeace, οι ψαράδες χαμηλής έντασης δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στην αγορά, αφού μόλις το 16,6% των καταναλωτών αγοράζει ψάρια από παράκτιους ψαράδες χαμηλής έντασης που έχουν αλιευθεί με πιο ήπιο τρόπο[2].

Η Greenpeace καλεί όσους αγαπούν τη θάλασσα να μπουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος, να γνωρίσουν τους ψαράδες που πρωτοπορούν και να βοηθήσουν αυτή τη συμμαχία ψαράδων και καταναλωτών να αλλάξει το μέλλον της αλιείας και των θαλασσών.

[1] Δείτε το «Ένα κουτί θάλασσα» εδώ: https://greenpeacegreece.org/kouti-thalassa/

[2] Δείτε την έρευνα της Greenpeace εδώ

 

Πηγή: greenpeace.org

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>