Βερμούδες: Ελέγχοντας την κλονισμένη «υγεία» των ωκεανών

Λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές των Βερμούδων, οι επιστήμονες παρακολουθούν την υγεία του Ατλαντικού Ωκεανού, καθώς η υπεραλίευση αλλά και οι υπόλοιπες ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές.

Η αποστολή Νέκτον θεωρείται ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια μελέτης των ωκεανών. Το υποβρύχιο Τρίτον εξερευνά την κατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων σε βάθος 150 μέτρων και του βυθού. Ο Όλιβερ Στιντς είναι ο επικεφαλής της αποστολής:

«Ξέρουμε ότι ο ωκεανός στα βάθη του αλλάζει με ρυθμό, που δεν έχει ξανασυμβεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Αυτό που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε είναι η υγεία του και η αντοχή του. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες αποστολές σαν αυτή και αυτό είναι ένα από τα προβλήματα. Τρισεκατομμύρια σπαταλιούνται κάθε χρόνο στο διάστημα και σχεδόν τίποτε για τον ωκεανό, παρόλο που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι επιστήμονες ερευνούν διάφορες μεταβλητές και στοιχεία, από τη χημική σύσταση του νερού, μέχρι τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα. Κινηματογραφούν τα πάντα, ενώ το υποβρύχιο συλλέγει δείγματα για το εργαστήριο. Ο Άλεξ Ρότζερς είναι βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης:

«Όταν υπερ-εκμεταλλεύεσαι τα θαλάσσια οικοσυστήματα, θα χρειαστούν δεκάδες χρόνια για να μπορέσουν να επανέλθουν. Και αυτά συμβαίνουν στα ρηχά. Μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται στο πυθμένα της ανοικτής θάλασσας. Θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να επανέλθει, αν τελικά μπορέσει να επανέλθει».

Έχει υπολογιστεί ότι από την αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει 500 δισεκατομμύρια τόνους CO2 από την ατμόσφαιρα. Αυτό έχει αυξήσει την οξύτητα του νερού κατά 30%. Η θερμοκρασία των ωκεανών έχει αυξηθεί επίσης κατά 1° C την τελευταία τριακονταετία.

Η επιστημονική ομάδα της Αποστολής Νέκτον υποστηρίζει ότι πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα για να γλιτώσουμε τον πλανήτη μας.

Πηγή: gr.euronews.com

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>