Βραζιλία: «Όχι» στην κατασκευή γιγάντιου φράγματος στον Αμαζόνιο για περιβαλλοντικούς και κοινοτικούς λόγους

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναμένεται να αρνηθεί την άδεια κατασκευής ενός γιγάντιου φράγματος υδροηλεκτρικής ενέργειας στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου με ισχύ 8 γιγαβάτ, μετά από συνάντηση με οργανισμούς για το περιβάλλον και τα δικαιώματα των ιθαγενών, όπως αναφέρει ο Τύπος της χώρας.

Οι ιθύνοντες του έργου δεν έχουν προσφέρει απαντήσεις για τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο του έργου Σάο Λουίς ντο Ταπάζος στο περιβάλλον και τις ιθαγενείς κοινότητες. Το έργο είναι ένα από τα επτά προγραμματισμένα κατά μήκος του ίδιου ποταμού.

Διάφορες ΜΚΟ έχουν καταγράψει περισσότερες από 150 δολοφονίες περιβαλλοντικών ακτιβιστών στη Βραζιλία και στους τωρινούς αγώνες του Ρίο αναμένονται πολλές διαδηλώσεις από ιθαγενείς κοινότητες που αντιδρούν σε αναπτυξιακά έργα στην περιοχή τους.

Οι αντιδράσεις ίσως ενταθούν σύντομα, καθώς ο προσωρινός πρόεδρος Μισέλ Τεμέρ προσπαθεί να τονώσει τις επιχειρήσεις εν μέσω οικονομικής ύφεσης και σκοπεύει να καταργήσει ορισμένα σχετικά κανονιστικά πλαίσια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ζοσέ Σάρνεϋ Φίλιο, από την άλλη πλευρά, έχει δηλώσει ότι έχουν εισακουστεί οι ανησυχίες για την υδροηλεκτρική ενέργεια, ζητώντας μια διαφοροποιημένη σύνθεση ενεργειακού μείγματος.

Τα υδροηλεκτρικά φράγματα παράγουν ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα, αλλά στο μοναδικό οικοσύστημα του Αμαζονίου υπάρχει ένα κόστος στο δάσος, την άγρια ​​ζωή και τις κοινότητες που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν.

Η αντιπρόταση του Σάρνεϋ είναι η προώθηση της βιοενέργειας και της αιολικής ενέργειας, μια σημαντική στροφή για μια χώρα που λαμβάνει τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής της ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά έργα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το επίσης αμφιλεγόμενο φράγμα Μπέλο Μόντε, ισχύος 11 γιγαβάτ, βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή, παρά τις αντίστοιχες αντιδράσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>