Δημήτρης Μαριδάκης
Πάνω από 40% των υδάτινων πόρων που καταναλώνονται θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν με μια πιο ορθολογική χρήση από αγρότες, επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, επιστήμονες επισημαίνουν ότι η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη δεν επαρκεί για να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες ζωής για τις επόμενες γενιές και επομένως θα πρέπει οι ανθρώπινες κοινωνίες να επιδιώξουν την «αξιοβίωτη ανάπτυξη» που ενέχει τον στόχο όχι απλά της συντήρησης της υφιστάμενης κατάστασης που βρίσκεται το περιβάλλον αλλά της βελτίωσή της.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στο διεθνές συνέδριο «EWaS», (Efficient Water Systems) που διοργανώνονται κάθε 2 χρόνια και πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στον συνεδριακό χώρο του «Minoa Palace Resort & Spa» στον Πλατανιά. Στο συνέδριο, που διοργανώνεται με τη συνεργασία του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ιδρυτικό μέλος της Σειράς των Συνεδρίων «EWaS») με εκπρόσωπο και συν-προεδρεύοντα τον αναπληρωτή καθηγητή Βασίλη Κανακούδη και της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης με εκπρόσωπο και συν-προεδρεύοντα τον κοσμήτορα της Σχολής καθηγητή Γιώργο Καρατζά, βρίσκεται στο επίκεντρο το θέμα της ορθότερης διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Ερωτηθείς ο κ. Καρατζάς για το αν θα υπάρξει πρόβλημα έλλειψης νερού το φετινό καλοκαίρι παραδέχθηκε ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. «Οι τοπικοί φορείς έχουν κάνει προσπάθειες και με τη διάνοιξη των νέων γεωτρήσεων οι οποίες θα βοηθήσουν και δεν θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχει νερό στα Χανιά αλλά πρέπει να γίνει μια ορθολογική διαχείριση, λαμβάνοντας υπόψη και τον μεγάλο αριθμό τουριστών που περιμένουμε, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να υπάρχουν διακοπές στην υδροδότηση», σχολίασε ο κ. Καρατζάς.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι με μια ορθολογική χρήση θα μπορούσε να εξοικονομηθεί πάνω από το 30-40% του νερού που καταναλώνεται. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εκπαίδευση των αγροτών σε ό,τι αφορά τη σωστή διαχείριση του νερού (καθώς στον αγροτικό τομέα αναλογεί το 81% της συνολικής κατανάλωσης) αλλά και να περιοριστούν οι διαρροές νερού από τα δίκτυα.
Πηγή: haniotika-nea.gr
Πρόσφατα σχόλια