Συμφωνία για περιβάλλον υπέγραψαν Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ

Σημαντική συμφωνία υπέγραψε ο Υπουργός Γεωργίας Ν. Κουγιάλης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Τριμερή συμφωνία για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου και αντιμετώπιση ενδεχόμενης ρύπανσης λόγω των δραστηριοτήτων εξόρυξης υδρογονανθράκων, υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Ισραήλ, όπου και πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ αποτελεί την απαρχή της υλοποίησης πτυχών της τριμερούς διακήρυξης της Λευκωσίας μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιαχου. Τη συμφωνία υπέγραψαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος των τριών χωρών.

Η συμφωνία προνοεί την ετοιμασία ενός Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από υδρογονάνθρακες και την κινητοποίηση εξοπλισμού και προσωπικού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Στόχος των τριών χωρών είναι, όπως διενεργηθεί κοινή άσκηση ετοιμότητας στη θάλασσα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συναντήθηκε επίσης σε διμερές επίπεδο με τον Ισραηλινό ομόλογο του Υπουργό Περιβάλλοντος, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και τρόπους επωφελής συνεργασίας κατά την υλοποίηση της, ζητήματα ανακύκλωσις καθώς επίσης και το θέμα της αξιοποίησης του ανακυκλωμένου νερού.

Παράλληλα, ο Υπουργός Γεωργίας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της προστασίας των υδάτων και των υποδομών.

Κατά την παραμονή του στο Ισραήλ, ο κ. Κουγιάλης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους νεοφυών εταιρειών (Start ups) που δραστηριοποιούνται στους τομείς των αφαλατώσεων, στη χρήση ανακυκλωμένου νερού, στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίοι ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

Ο Υπουργός είχε επίσης συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ`.

Πηγή: ant1iwo.com

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>