Ανακύκλωση τηγανελαίων στα σχολεία της ΠΕ Έβρου

Εδώ και πάνω από 1 χρόνο, πραγματοποιείται δράση ανακύκλωσης τηγανελαίων με τη συμμετοχή αρκετών σχολείων από όλους τους Δήμους της ΠΕ Έβρου. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και χαρά στη δράση, καταφέρνοντας να συλλέξουν συνολικά περισσότερους από 1,7 τόνους τηγανελαίων.

Κάθε χρόνο παράγονται από τα ελληνικά νοικοκυριά περίπου 120.000 τόνοι τηγανελαίων (άλλοι 160.000 τόνοι παράγονται από τα εστιατόρια). Αυτές οι ποσότητες, εφόσον δεν ανακυκλώνονται, καταλήγουν στην αποχέτευση δημιουργώντας προβλήματα στις σωληνώσεις και το βιολογικό καθαρισμό της πόλης. Μέσω της ανακύκλωσης των τηγανελαίων, επιτυγχάνεται η μετατροπή τους σε βιοντίζελ, ένα οικολογικό καύσιμο. Ένα λίτρο τηγανελαίων μπορεί να δώσει τουλάχιστον 0,8 λίτρα βιοντίζελ.

Το έναυσμα για την έναρξη της δράσης δόθηκε το Νοέμβριο του 2014 από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθ. Β΄θμιας Εκπαίδευσης της ΠΕ Έβρου κ. Σοφία Τσιροπούλου, τον εκπαιδευτικό του 3ου ΓΕΛ Αλεξ/πολης κ. Κοσμά Κοσμίδη και μια ομάδα μαθητών του 3ου ΓΕΛ Αλεξ/πολης. Έτσι, ξεκίνησε από το 3ο Λύκειο Αλεξανδρούπολης η ανακύκλωση χρησιμοποιημένων τηγανελαίων σε ειδικό κάδο, τα οποία ξεκίνησε να συλλέγει από το σχολείο με ειδικό όχημα η πιστοποιημένη εταιρεία ανακύκλωσης τηγανελαίων ΕΚΟΘΡΑΚ ΑΕ. Μέχρι το Μάρτιο του 2015, είχαν συλλεχθεί περίπου 200 κιλά τηγανελαίων από τους μαθητές.

Η επιτυχία του 3ου Λυκείου αποτέλεσε εφαλτήριο για να ξεκινήσει η ανακύκλωση τηγανελαίων και σε άλλα σχολεία. Έτσι, άλλα 13 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια από όλους τους Δήμους του Νομού) ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2015 την ανακύκλωση τηγανελαίων με κάδους που δόθηκαν από τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε., το Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης, μέσω του προγράμματος POMIS. Παράλληλα, με τη βοήθεια του Υπεύθυνου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθ. Α΄θμιας Εκπαίδευσης της ΠΕ Έβρου κ. Αλέξανδρου Παλαβουζόπουλου, ξεκίνησε τον ίδιο μήνα η ανακύκλωση τηγανελαίων και σε 15 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία 4 Δήμων του Νομού, με κάδους που δόθηκαν και πάλι από τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.

Tiganelaia_Alexandroupoli

 

Πηγή εικόνας: facebook.com/Ανακύκλωση Τηγανελαίων-Αλεξανδρούπολη

Επίσης, με πρωτοβουλία της Διεύθ. Β΄θμιας Εκπαίδευσης και του 3ου ΓΕΛ Αλεξ/πολης και με χορηγία της ΔΕΥΑ Αλεξ/πολης δημιουργήθηκαν αφίσες και φυλλάδια της δράσης. Οι αφίσες τοποθετήθηκαν από τους μαθητές σε κομβικά σημεία της Αλεξ/πολης και τα φυλλάδια διανεμήθηκαν από τους μαθητές τους 3ου ΓΕΛ και σταδιακά και άλλων σχολείων της πόλης σε πολίτες κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκαν μπροστά στο Δημαρχείο.

Μέχρι σήμερα, το 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης έχει ανακυκλώσει περίπου ένα τόνο τηγανελαίων. Επίσης, συνολικά όλα τα σχολεία του Νομού έχουν ανακυκλώσει πάνω από 1,7 τόνους τηγανελαίων. Ήδη, τη φετινή σχολική χρονιά (2015-16) προστέθηκαν μερικά ακόμη σχολεία στα ήδη συμμετέχοντα από πέρσι. Ευχές όλων είναι η ανακύκλωση των τηγανελαίων, με εφαλτήριο την επιτυχία της δράσης, να διαδοθεί και να πραγματοποιείται από όλα τα σχολεία  και τους πολίτες του Νομού Έβρου σε λίγα χρόνια. Τέλος, η σελίδα της δράσης στο facebook είναι η εξής: Ανακύκλωση τηγανελαίων-Αλεξανδρούπολη

aeiforianews

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>