O ζεόλιθος στη γεωργία

Ο φυσικός ζεόλιθος χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην καλλιέργεια μιας ευρείας ποικιλίας σιτηρών, φρούτων καθώς και λαχανικών.

Ο ζεόλιθος ως προϊόν βελτίωσης του εδάφους.

Ο ζεόλιθος λόγω της υψηλής του ικανότητας στην ανταλλαγή κατιόντων και της πορώδους ιδιότητας του, δεσμεύει τα βαρέα μέταλλα από το έδαφος και απελευθερώνει σταδιακά θρεπτικές ουσίες στο ριζικό σύστημα.

Οι ιδιότητες του ζεόλιθου που χρησιμεύουν στη γεωργία.

 • Αφομοιώνει τα θρεπτικά συστατικά και τα αποδεσμεύει σταδιακά όποτε απαιτείται.
 • Απορροφά και παγιδεύει τις τοξικές ουσίες.
 • Βοηθά στην εξισορρόπηση του PH εξουδετερώνοντας τα όξινα συστατικά του εδάφους.
 • Μειώνει το φαινόμενο της αλκαλικότητας του εδάφους.
 • Βελτιώνει τον αερισμό του φυτού.
 • Προωθεί την ισορροπία των αλκαλικών μετάλλων.
 • Βελτιώνει την ανάπτυξη των ριζών.
 • Διατηρεί την υγρασία (ικανότητα συγκράτησης του νερού).
 • Μειώνει την ανάγκη εφαρμογής φυτοφαρμάκων και άλλων προσθετικών.

Αποτελέσματα από την χρήση του ζεόλιθου στην γεωργία.

 • Αύξηση της διατήρησης των θρεπτικών ουσιών
 • Αύξηση της παραγωγής
 • Βελτίωση της ποιότητας των καρπών
 • Αντιμετώπιση των ασθενειών του ριζικού
 • Αντιμετώπιση και εξάλειψη των παθογόνων και των σπόρων των ζιζανίων
 • Μείωση του κόστους των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων

Ο ζεόλιθος είναι 100% φυσικό πέτρωμα.
Είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία και δεν αποσαθρώνεται
Είναι κατάλληλος και για τη συμβατική αλλά και την βιολογική γεωργία
Το κόστος του ζεόλιθου είναι μικρότερο σε σχέση με την τρέχουσα αξία του συνηθισμένου λιπάσματος

Εφαρμογές στις Καλλιέργειες

Livadi_Dentra

Ο ζεόλιθος στις καλλιέργειες.

O ζεόλιθος ως βελτιωτικό εδάφους χρησιμοποιείται σε όλες τις καλλιέργειες και σε όλα τα εδάφη.
Είναι 100% φυσικό πέτρωμα, ιδανικό για συμβατική αλλά και για βιολογική καλλιέργεια.

Εφαρμογές

Ο ζεόλιθος μπορεί να εφαρμοστεί σε υπαίθριες καλλιέργειες, σε νέα και υπάρχοντα δέντρα, σε θερμοκήπια, σε καλλιέργειες λουλουδιών και λαχανικών, όπως και σε χλοοτάπητες και γκαζόν.

Ο λόγος επιλογής και εφαρμογής του είναι τα πλούσια ιχνοστοιχεία που διαθέτει, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες του, ότι δεν αποσαθρώνεται και μένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου αλλά και η πολύπλευρη βοήθεια που παρέχει προς τους καλλιεργητές στην προσπάθεια τους για βελτίωση και αύξηση της παραγωγής.

Ο ζεόλιθος διαθέτει την αποδεδειγμένη ικανότητα ενός φυσικού μηχανισμού βραδείας απελευθέρωσης θρεπτικών ουσιών στο ριζικό σύστημα, αυξάνοντας έτσι την ανάπτυξη των καλλιεργειών με ταυτόχρονη μείωση της απαιτούμενης ποσότητας των λιπασμάτων.

Μια επιπλέον προσφορά από τον ζεόλιθο προς το περιβάλλον.

Σε αντίθεση με τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται συνήθως, μειώνεται θεαματικά η απώλεια των θρεπτικών ουσιών προς τα υπόγεια ύδατα και το περιβάλλον.

Τρόπος εφαρμογής ζεόλιθου

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τη σύσταση του εδάφους μας (αν περιέχει άμμο, άργιλο κτλ) και ανάλογα με την σύσταση του και το είδος της καλλιέργειας, να εφαρμόσουμε την κατάλληλη κοκκομετρία και ποσότητα.

Στα βαριά αργιλώδη εδάφη συνίσταται η πιο μεγάλη κοκομετρία ενώ στα ελαφριά αμμώδη εδάφη η πιο λεπτή κοκκομετρία.

Όσο πιο λεπτόκοκκο ζεόλιθο χρησιμοποιούμε τόσο λιγότερη ποσότητα χρειάζεται.

Για την λίπανση του εδάφους η ιδανική ενσωμάτωση γίνεται με φρέζα, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια και φτάνοντας σε βάθος 10 με 14 εκ. κοντά στο ριζικό σύστημα.

Σε καλλιέργειες που δεν μπορεί να γίνει εφαρμογή με φρέζα ο καλλιεργητής μπορεί να ενσωματώσει το ζεόλιθο με τον ίδιο τρόπο που ενσωματώνει τα συνηθισμένα λιπάσματα στις καλλιέργειες του.

Ο ζεόλιθος μπορεί να συνδυαστεί και να εφαρμοστεί μαζί με τα λιπάσματα όπως επίσης μπορεί και να συνδυαστεί άψογα και με τους ενεργούς μικροοργανισμούς.

Στις υπαίθριες καλλιέργειες εφαρμόζουμε ενδεικτικά 200 – 600 κιλά ανά στρέμμα (εξαρτάται από το είδος της καλλιέργειας).

Εφαρμογές με ψεκασμό.

Με τον ψεκασμό δημιουργείται μια ασπίδα προστασίας προς το φυτό επιτυγχάνοντας πρόληψη και αντιμετώπιση.

 • Αντιμετώπιση βακτηρίων και μυκήτων.
 • Μεγαλύτερη προστασία από τους παγετούς.
 • Προστασία από την εκκόλαψη αυγών.
 • Καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενειών του φυλλώματος.

Η χρήση του ζεόλιθου βοηθάει στην αποτελεσματική προστασία των δέντρων και των φυτών από διάφορες ασθένειες όπως :

 • Κυκλοκόνιο
 • Ωίδιο
 • Τετράνυχο
 • Νηματώδες

Λοιπές εφαρμογές ζεολίθου

Ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται σε πολλαπλές εφαρμογές και με διάφορες χρήσεις στη βιομηχανία, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στα ύδατα και τα λύματα.

Βιομηχανική χρήση και εφαρμογές

Χρησιμοποιείται στα φίλτρα νερού, δεσμεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα και βελτιώνοντας την ποιότητα του νερού.

Επεξεργασία και καθαρισμός λυμάτων

Ο ζεόλιθος λειτουργεί σαν ένα φυσικό φίλτρο για τα υγρά βιομηχανικά απόβλητα, δεσμεύοντας τα τοξικά και βαρέα μέταλλα.

Εφαρμογές και χρήσεις στα ύδατα.

Ο ζεόλιθος είναι ένα ιδανικό φίλτρο του νερού για τις πισίνες αφού λόγω των πλεονεκτημάτων του προέρχονται από το πορώδες σώμα του διαθέτει:

 • μακροχρόνια αντοχή στην διάβρωση
 • ικανότητα ανταλλαγής ιόντων
 • αντιβακτηριδιακή ιδιότητα που απομακρύνει τα βακτήρια και τους ιούς
 • αφαιρεί τους ρύπους
 • μειώνει τον ερεθισμό των ματιών
 • βελτιώνει την ποιότητα του νερού
 • βοηθά στην ευκολότερη συντήρηση του εξοπλισμού

Εφαρμογές και χρήσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Η προσθήκη του ζεόλιθου αφαιρεί από τα ύδατα τα τοξικά και βαρέα μέταλλα όπως:

 • ο υδράργυρος
 • το χρώμιο
 • το αρσενικό
 • το κάδμιο κτλ.

Επιπρόσθετα αφαιρεί το άζωτο και:

 • ρυθμίζει και σταθεροποιεί το PH των υδάτων
 • απορροφά και δεσμεύει την αμμώνια
 • επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των ψαριών
 • δημιουργεί πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ψαριών

  Οικιακή Χρήση

  Φιλτράρισμα νερού
  Χρησιμοποιούμε μια χούφτα ζεόλιθο κοκκομετρίας 3-7mm, το οποίο και ξεπλένουμε. Το τοποθετούμε σε κανάτα ή μπουκάλι στο οποίο προσθέτουμε το πόσιμο νερό. Ο ζεόλιθος θα λειτουργήσει ως φίλτρο δεσμεύοντας τοξίνες, βαριά μέταλλα και θα απομακρύνει δυσάρεστες οσμές και βακτήρια βελτιώνοντας την ποιότητα και τη γεύση του νερού. Αφού αδειάσει το μπουκάλι, προσθέτουμε νερό κρατώντας το ίδιο ζεόλιθο. Θα χρειαστεί να προστεθεί καινούργιος ζεόλιθος όταν επιστρέψει η δυσάρεστη γεύση και οσμή.

  Καθαρισμός μαγειρικών συσκευών
  Ο ζεόλιθος έχει αποδειχθεί ως ένα εξαιρετικό βιολογικό πρόσθετο για τον καθαρισμό των μαγειρικών σκευών. Καθαρίζει με ευκολία κατσαρόλες, τηγάνια, ταψιά.
  Στο σφουγγάρι μαζί με το σαπούνι προσθέτουμε λίγο ζεόλιθο άμμο ή πούδρα και τρίβουμε κανονικά. Θα καθαρίσουν με αυτό τον τρόπο πολύ δύσκολα υλικά όπως καμμένα λίπη.

  Οικολογικό καθαριστικό

  Δημιουργούμε ένα πολύ απλό σκεύασμα : σε 1 λίτρο νερό στίβουμε μισό λεμόνι και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ζεόλιθο. Ανακινούμε πολύ καλά και είναι έτοιμο.

  Έτσι έχουμε ένα πολύ οικονομικό και οικολογικό προϊόν καθαρισμού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μαγειρικά σκεύη, καθαρισμό πάγκου και πατώματος.

  Χρήση στα φρούτα και λαχανικά
  Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού ζεόλιθο Κλινοπτιλόλιθο σε μορφή πούδρας σε ένα μπολ με νερό και βυθίστε τα φρούτα και λαχανικά σας για μερικά λεπτά προκειμένου να παγιδέψει τα επικίνδυνα χημικά υπολείμματα από φυτοφάρμακα.

  Πρώτες βοήθειες
  Για να μειώσετε το πόνο και το πρήξιμο από στραμπούληγμα, απλώστε πηχτή άμμο στη περιοχή που πονάτε ή βυθίστε μια κομπρέσα σε αραιή λάσπη και μετά καλύψτε την τραυματισμένη περιοχή.
  Απλώστε πολύ αραιή λάσπη σε εγκαύματα από τον ήλιο ή ελαφριά εγκαύματα από άλλες αιτίες. Ξεπλύνετε όταν στεγνώσει και επαναλάβετε αν χρειαστεί.
  Βάλτε παχιά λάσπη πάνω σε τσιμπήματα και δαγκώματα από έντομα.
  Για να ανακουφιστείτε από τη φαγούρα βυθίστε τη προσβεβλημένη περιοχή για 20 λεπτά σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και 2 κουταλιές της σούπας ζεόλιθο Κλινοπτιλόλιθο σε μορφή πούδρας.

  Χρήση στα υποδήματα

  Ρίξτε μέσα στα παπούτσια σας το βράδυ πριν ξαπλώσετε λίγο ζεόλιθο Κλινοπτιλόλιθο σε μορφή πούδρας και ανακινήστε το παπούτσι προκειμένου ο ζεόλιθος να απλωθεί παντού. Αφήστε το να δράσει όλη νύχτα και την επόμενη μέρα θα έχουν εξαφανιστεί οι δυσάρεστες οσμές. Επαναλάβετε τη διαδικασία ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να απαλλαγείτε για πάντα.

  Χρήση στο ψυγείο
  Τοποθετώντας ένα μπολ με ζεόλιθο κοκκομετρίας 1-3mm στο πάνω ράφι θα απορροφήσει τις οσμές των φαγητών και την υγρασία του ψυγείου διατηρώντας αναλλοίωτα τα τρόφιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το μπολ από πάνω δεν πρέπει να σκεπάζεται. Αντικαταστήστε το ζεόλιθο στο μπολ κάθε 3 μήνες.

  Χρήση στα ντουλάπια – αποθήκες
  Τοποθετήστε ένα μπολ με ζεόλιθο Κλινοπτιλόλιθο σε μορφή κόκκου σε ένα μπολ χωρίς να το σκεπάσετε μέσα στα ντουλάπια ή σε χώρους με υψηλή υγρασία και την τραβήξει.

  Μείωση των οσμών σε κλειστούς χώρους
  Οι συσκευές «ιονιστές χώρου» που κυκλοφορούν στο εμπόριο χρησιμοποιούν κατά βάση στο φιλτράρισμα του αέρα ζεόλιθο. Ο ζεόλιθος έχει την ικανότητα να προκαλεί αισθητή μείωση σε μυρωδιές από φαγητό, βαψίματα σπιτιού, καπνό τσιγάρου, τουαλέτες και άλλες άσχημες μυρωδιές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, φροντίζει ώστε να προσλαμβάνει και να αδρανοποιεί ιούς, μύκητες, βακτήρια και αλλεργιογόνα που αιωρούνται στο χώρο μας όπως άλλωστε κάνουν οι ιονιστές χώρου.

  Χρήση στις γλάστρες
  Προσθέστε στις γλάστρες σας σε αναλογία 1 κουταλιά του γλυκού ανά 15εκ διάμετρο γλάστρας ζεόλιθο Κλινοπτιλόλιθο για να συγκρατεί το νερό και τα θρεπτικά συστατικά και να τα απελευθερώνει σταδιακά στο φυτό.

  Πηγή: perka.org

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>