Αρχές του 2017 σε πλήρη απόδοση η μονάδα βιοαερίου στο Λαγκαδά

Το αργότερο στις αρχές του 2017 θα βρίσκεται σε πλήρη απόδοση η μονάδα βιοαερίου, δυναμικότητας 1 MW και συνολικού προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ, που στήνουν στο Κολχικό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, γνωστές οικογένειες αγελαδοτρόφων της περιοχής, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, Γιώργος Κεφαλάς, προσθέτοντας ότι “θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 4.000 νοικοκυριών”.

“Η μονάδα έχει κατασκευαστεί ήδη στο 50% και τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία των εταιρειών, αυστριακής “Wolf” και ιταλικής “Rota Guido”, προκειμένου να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό”, επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι “τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κεφαλάς μας επισήμανε ότι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 1 mw, απαιτούνται λύματα κοπριάς 2.500 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, “ποσότητα που σε ποσοστό 70% καλύπτεται από εμάς που κινήσαμε τη διαδικασία κατασκευής και το υπόλοιπο ποσοστό θα καλυφθεί από τις μονάδες πέριξ της περιοχής”.

Παράλληλα, ο ίδιος μας υπογράμμισε εκ νέου τον έντονα φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα του έργου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά “πρώτον επιτυγχάνεται η αξιοποίηση του υποπροϊόντος -κοπριάς- που είναι απόβλητο για να παραχθεί ενέργεια και δεύτερον το υπόλειμμα της αναερόβιας χώνεψης είναι υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό οργανικό, πολύ ωφέλιμο για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή”.

Το ιστορικό του Project

Υπογραμμίζεται ότι το έργο γίνεται μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του κοινοτικού προγράμματος “Jessica” και φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία “Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ”.Για την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη της δαπάνης της επένδυσης, εκτός από τους πόρους του Jessica, θα υπάρξει, κατά ένα μέρος, δανεισμός από την Τράπεζα Πειραιώς και το υπόλοιπο από τα ίδια κεφάλαια των μετόχων της “Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ”, στην οποία κατέχουν από 20% οι οικογένειες Δαργινάκη, Μουρατίδη, Καρβουνίδη, Κεφαλά και οι κ.κ. Βασίλης και Σπύρος Τζιάκας και Τάσος Μητσόπουλος, ιδιοκτήτες της εταιρείας συμβούλων ErgoPlanning.

Πηγή: energypress.gr

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>