ΕΕΑΑ: Επιτυχημένη χρονιά για την ανακύκλωση το 2015

Μια επιτυχημένη χρονιά για την ανακύκλωση υπήρξε το 2015, καθώς σημειώθηκε αύξηση 10% σε σχέση με το 2014, ενώ ανακυκλώθηκαν συνολικά 488 χιλιάδες τόνοι υλικών, σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), όπως προέκυψαν από τη λειτουργία των προγραμμάτων ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας που υλοποιεί στην Ελλάδα με τη συνεργασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σχετικά, το 2015 παρά τις δυσκολίες της οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα μας, σημειώθηκε για πρώτη φορά από το 2009 αύξηση κατά 10% των συνολικών ποσοτήτων των υλικών συσκευασίας που ανακυκλώθηκαν, παρόλο που τα απόβλητα συσκευασίας στη χώρα μειώθηκαν ακόμα μια χρονιά κυρίως εξαιτίας της πτωτικής πορείας της κατανάλωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μέσα από τις δραστηριότητες της ΕΕΑΑ, περισσότεροι από 488 χιλ. τόνοι υλικών συσκευασίας και χαρτιού εντύπων  ανακτήθηκαν και οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση (περιλαμβάνονται και οι ποσότητες από τα Βιομηχανικά και Εμπορικά Απόβλητα Συσκευασίας – ΒΕΑΣ).

Αυτό το θετικό αποτέλεσμα αποτελεί το πλέον αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία  και τη συμβολή της ΕΕΑΑ στην επίτευξη των εθνικών στόχων, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 καλύπτονται τόσο στο σύνολο της ανακύκλωσης συσκευασιών όσο και στα επιμέρους υλικά (με την εξαίρεση της γυάλινης συσκευασίας όπου λαμβάνονται ειδικά μέτρα σε συνεργασία με τους Δήμους και τις αρμόδιες αρχές καθόσον υπάρχουν περιθώρια σημαντικής βελτίωσης).

Σακούλα ανακύκλωσης

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, τα έργα Ανακύκλωσης της ΕΕΑΑ  εξυπηρετούν σχεδόν το 92% του πληθυσμού της χώρας, μέσα από τη συνεργασία  με 296  ΟΤΑ στους οποίους έχουν παραχωρηθεί 474 ειδικά οχήματα συλλογής ενώ περίπου 140 χιλιάδες μπλε κάδοι είναι τοποθετημένοι στις γειτονιές των δήμων.

Αντίστοιχα, σημαντική είναι η πρόοδος στην ανάπτυξη του Μπλε Κώδωνα, που αφορά αποκλειστικά στην ανακύκλωση γυάλινης συσκευασίας, με την εξυπηρέτηση κυρίως σημείων και περιοχών με επαγγελματικές δραστηριότητες όπου καταναλώνονται προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία.  Συγκεκριμένα, 3.700 κώδωνες είναι τοποθετημένοι στο δημόσιο χώρο, σε συνεργασία με 160 δήμους, εξυπηρετώντας περίπου 11.500 επιχειρήσεις  ενώ 1.600 κώδωνες βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης – διασκέδασης- ξενοδοχειακές μονάδες κλπ.

Kodonas_gyaliou_new

Επιπλέον 32  Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών λειτουργούν στο πλαίσιο των έργων μπλε κάδων, καλύπτοντας τόσο την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και τις νησιωτικές περιοχές.

Οι συμβεβλημένες με το Σύστημα επιχειρήσεις έφτασαν τις 1870 γεγονός που αποδεικνύει την υποστήριξη της ανακύκλωσης συσκευασιών από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας καθώς και την εμπιστοσύνη της στο έργο της ΕΕΑΑ.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, κ. Γιάννης Ραζής, δήλωσε σχετικά:

“Τα πολύ θετικά αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, αποτελούν ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και ενθαρρυντικό μήνυμα για τη δραστηριότητα της ΕΕΑΑ. Η αύξηση κατά 10% των αποτελεσμάτων του 2015 σε σχέση με το 2014, που σημειώθηκε έπειτα από πέντε έτη οικονομικής ύφεσης με σοβαρές επιπτώσεις και στην ανακύκλωση,  αποτελεί παράγοντα αισιοδοξίας, στον οποίο αξίζει όλοι να επενδύσουμε.

Το 2016 η ΕΕΑΑ στοχεύει στη διατήρηση της ανοδικής πορείας της ανακύκλωσης συσκευασιών μέσα από το σύστημα του Μπλε Κάδου, εξακολουθώντας με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στην επίτευξη των Εθνικών Στόχων. Ειδικά για τη γυάλινη συσκευασία το δίκτυο του Μπλε Κώδωνα  θα ενισχυθεί και θα επεκταθεί με σκοπό την εξυπηρέτηση ακόμα περισσότερων Δήμων. Παράλληλα οι δράσεις ενημέρωσης των πολιτών πρόκειται να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς.

Με την πολύτιμη συνδρομή των ΟΤΑ, των επιχειρήσεων και των πολιτών εργαζόμαστε μεθοδικά προκειμένου να προωθήσουμε την ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα, και να επιτύχουμε ακόμα περισσότερη ανακύκλωση την επόμενη χρονιά”.

Πηγή: capital.gr

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>