Ημερίδα για το περιβάλλον και την ανακύκλωση από την 12η Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης ημερίδα με θέμα «Προστασία του Περιβάλλοντος – Χρησιμότητα της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα». Την ημερίδα πραγματοποίησε η ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού «Έβρος» με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και απλών πολιτών της πόλης, στα τόσο σημαντικά αυτά θέματα. Στην ημερίδα συμμετείχαν πλήθος στελεχών του Ελληνικού Στρατού (αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, επαγγελματίες οπλίτες, κληρωτοί οπλίτες κτλ.), εκπρόσωποι φορέων της Αλεξανδρούπολης, αλλά και πολίτες της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, αρχικά πραγματοποίησε σύντομο χαιρετισμό ο διοικητής της Μεραρχίας Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Κούκος. Εν συνεχεία, ο Ταγματάρχης Μηχανικού κ. Αλέξανδρος Γούναρης (διοικητής του 23 ΛΜΧ) ανέπτυξε το θέμα της σημασίας των ενεργειακών παρεμβάσεων στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις σαν κομμάτι της περιβαλλοντικής προστασίας, δίνοντας έμφαση στις ενεργειακές παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο στρατόπεδο «Κανδηλάπτη» της Αλεξανδρούπολης μέσω Ευρωπαϊκού προγράμματος.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε εισήγηση από τον Αντιδήμαρχο Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών πόρων του Δήμου Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννη Φαλέκα σχετικά με την χρήση ήπιων μορφών ενέργειας και επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον Δήμο (αξιοποίηση γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου, οφέλη από τον αγωγό TAP, χρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημοτικά κτίρια, αλλαγή ηλεκτροφωτισμού των δρόμων σε λαμπτήρες LED κτλ.). Συνεχίζοντας, ο Επικ. Καθηγητής της σχολής Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Κων/νος Κεπαπτσόγλου ανέπτυξε το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος με τη χρήση της βιώσιμης κίνησης στους σύγχρονους αστικούς ιστούς.

Εν συνεχεία, στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε εισήγηση από τον Επιτελή Περιβάλλοντος της 12ης Μεραρχίας Ταγματάρχη Μηχανικού κ. Ευριπίδη Χανιά, με θέμα την περιβαλλοντική πολιτική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την ανακύκλωση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αξιοσημείωτη είναι η ανακύκλωση μεγάλου όγκου από διάφορα ρεύματα αποβλήτων (λιπαντικά έλαια, τηγανέλαια, ελαστικά, χαρτί κτλ.) που πέτυχε η Μεραρχία τα τελευταία χρόνια. Τέλος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ολοκληρωμένου Συστήματος Απορριμμάτων της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ κ. Γιώργος Βογιατζής, ανέπτυξε το θέμα της ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τον νέο Περιφερειακό σχεδιασμό αποβλήτων.

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>