Πανελλήνια Σύνοδος ΦΟΔΣΑ: Να συνεχιστούν τα μελετημένα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων ζήτησαν από το Υπουργείο οι Δήμαρχοι

Τη δρομολόγηση  μελετημένων έργων διαχείρισης απορριμμάτων και την υλοποίηση ενός εθνικού σχεδιασμού που θα είναι εφικτός για τις δυνατότητες ανακύκλωσης μιας κοινωνίας που δεν είναι μαθημένη σε σύγχρονες κουλτούρες διαχείρισης των σκουπιδιών της, ζητά η τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας.

Κι αυτό την ώρα που το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση, καθώς νομοθετήματα για την συγκρότηση των φορέων ή για τον τρόπο ανακύκλωσης βρίσκονται σε διαβούλευση, εδώ και ένα εξάμηνο έχει εγκριθεί ο εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων αλλά δεν έχει αποκεντρωθεί σε επίπεδο περιφερειακών σχεδίων ακόμα, με ευθύνη του κεντρικού κράτους.

Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το μήνυμα της εναρκτήριας διαδικασίας της 10ης Πανελλήνιας Συνόδου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που φιλοξενείται  στα Γιάννενα και το μήνυμα αυτό διατύπωσαν με το δικό τους τρόπο τόσο ο πρόεδρος του  ΦΟΔΣΑ Στερεάς Νίκος Σταυρογιάννης , όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης .

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε το πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου εκ μέρους του ανώτατου συλλογικού οργάνου της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης: όχι σε ανέφικτους στόχους π.χ. για τα ποσοστά ανακύκλωσης, να προχωρήσουν τα έργα ΣΔΙΤ, να στελεχωθούν οι ΦΟΔΣΑ και να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για νησιωτικές περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα σκουπίδια τους.

Την ίδια ώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση αξιώνει να μην αιφνιδιάζεται με νομοσχέδια όπως αυτό για την ανακύκλωση, το οποίο επιχειρεί να κρατήσει για δομές κρατικές το προνόμιο της σχεδίασης των περιβαλλοντικών πολιτικών και να αποκλείσει παραγωγικούς φορείς, όπως υποστήριξε ο κ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Στερεάς Νίκος Σταυρογιάννης τόνισε οτι οι Δήμαρχοι που συμμετείχαν στο ΦοΔΣΑ σεβάστηκαν απόλυτα το νομοθετικό πλαίσιο και προχώρησαν νόμιμα ολες τις διαδικασίες για να λύσουν ενα φλέγον ζήτημα που ταλαιπωρεί την Αυτοδιοίκηση δεκαετίες και για το οποίο η χώρα μας πληρώνει βαρύτατα πρόστιμα απο καταδικαστικές αποφάσεις του  Ευρωπαικού  δικαστηρίου .

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Δικτύου των ΦΟΔΣΑ και διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου Θοδωρής Κάρδαρης περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται σήμερα η Αυτοδιοίκηση στον τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών, χαρακτηρίζοντας μινιμαλιστικούς τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου αυτής της κυβέρνησης γιατί όπως είπε, μέχρι σήμερα δεν λειτούργησαν οι εθνικοί σχεδιασμοί. Επομένως ξεκινάμε από το σημείο μηδέν.

Ο φιλοξενών την πανελλήνια σύνοδο Δήμαρχος Ιωαννίνων  Θωμάς Μπέγκας, στο χαιρετισμό του έκανε μια αναφορά στα όσα έχει κάνει στον τομέα των σκουπιδιών ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως την ενίσχυση της ανακύκλωσης, τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού και την ολοκλήρωση της αποκατάστασης της Δουρούτης. Αυτά συν τον περιφερειακό σχεδιασμό και την έγκριση του τοπικού σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων μπορεί να φέρνουν ένα επίπεδο μπροστά από άλλες περιοχές το Δήμο Ιωαννιτών,σημείωσε ο Δήμαρχος  ωστόσο δεν αρκούν ,είπε ,γιατί υστερεί η πολιτεία στην υλοποίηση των δικών της υποχρεώσεων.

«Θεωρώ ότι σήμερα στην περιοχή μας σε σχέση με τη διαχείριση αποβλήτων, είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο και δεν είμαστε στη μοίρα που είναι άλλες περιοχές της χώρας.

Δεν είναι  πια στο δικό μας χέρι, αλλά στο χέρι του Υπουργείου ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και κάλεσε την Πολιτεία  να λύσει … το χειρόφρενο για να πάμε παρακάτω».

Όμως πρέπει να καταλάβει η κεντρική διοίκηση, ότι σήμερα τα μεγέθη οι αντοχές του συστήματος και άρα οι δυνατότητες μας είναι πεπερασμένες. Εμείς να βοηθήσουμε αλλά να βοηθήσει και το Υπουργείο.

Εμείς να «βάλουμε πλάτη» αλλά να «βάλει πλάτη» και το Υπουργείο στην προώθηση μιας σειράς ζητημάτων που αυξάνουν τις δυνατότητες του συστήματος. Δεν το θέτω στη βάση της συναλλαγής, σου δίνω μου δίνεις. Το θέτω απολύτως στη βάση της λογικής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Λιγότερο προς την κεντρική κυβέρνηση που έχει τη μεγάλη ευθύνη των καθυστερήσεων και περισσότερο προς τους Δήμους της Ηπείρου είχε στραμμένο το βλέμμα της στο χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη η οποία αφενός δεν σχολίασε καν τη εξέλιξη για το εργοστάσιο και αφετέρου εγκάλεσε με δηλητηριώδεις αιχμές τους Δήμους για ανεπάρκειες και μικροπολιτική διαχείριση μειζόνων ζητημάτων γύρω από τα σκουπίδια.

«Βεβαίως, σήμερα, ως ίδιον της φυλής μας, ορισμένοι με ονομαστική μεν ιδιότητα, αλλά σε λειτουργική δε απραξία, επί των θεμάτων της διαχείρισης αποβλήτων, νομίζουν ότι δικαιούνται να διαχειρίζονται, κατά το δοκούν, τις αποκτηθείσες, με δημόσιο κόστος, υποδομές. Δεν επιζητούν την επίλυση των θεμάτων, αλλά αποβλέπουν στη διατήρηση μιας ατέρμονης διαχείρισης διαδικασίας για την επίλυση τους, έτσι για να έχουν δημόσιο λόγο και προσωπικό πολιτικό έρεισμα.

Άλλωστε, από τότε που η παραγωγή έργου έχασε την ουσία της, υποκαταστάθηκε από την παρουσία και εμφάνιση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όπου, ο πολίτης ακούει οποιονδήποτε να αναφέρεται σε οποιοδήποτε θέμα, χρησιμοποιώντας τυχαία δεδομένα και μεγέθη, απλώς για να φαίνεται, ΑΡΑ, κατά τη γνώμη του, να υπάρχει», υπογράμμισε η κ. Καλογιάννη.

Εκ μέρους του απόντος αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, συνεργάτης του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου στα νομοθετήματα και στις βασικές αρχές της ακολουθούμενης πολιτικής που έχουν στο επίκεντρό τους τη λεγόμενη κυκλική οικονομία.

Πηγή: lamiakos-typos.gr

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>