Σουηδία: Μείωση των απορριμμάτων με φοροαπαλλαγές για επισκευές συσκευών

Η σουηδική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει ένα καινοτόμο σχέδιο για την αποθάρρυνση της πρακτικής υπερκαταναλωτισμού και της δημιουργίας αχρείαστων απορριμμάτων.

Οι νέες προτάσεις προβλέπουν τη μείωση του φορολογικού συντελεστή ΦΠΑ κατά 50% για τις επισκευές ποδηλάτων, ενδυμάτων και υποδημάτων, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να επαναχρησιμοποιούν παλιά τους αντικείμενα και όχι απλά να τα αντικαθιστούν. Ο νόμος θα δίνει επίσης τη δυνατότητα τους κατοίκους της χώρας να αιτούνται επιστροφή φόρου για το κόστος των επισκευών σε μεγάλες συσκευές όπως φούρνοι, πλυντήρια πιάτων και πλυντήρια ρούχων.

Οι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις προτείνονται από τον κυβερνόντα συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και κόμματος των Πρασίνων, οι οποίοι ελπίζουν πως οι περικοπές του ΦΠΑ θα μειώσουν το κόστος των επισκευών, αλλά και θα τονώσουν τον κλάδο επισκευαστικών εργασιών στην οικονομία της χώρας.

Οι Σουηδοί αξιωματούχοι ελπίζουν πως η ανάπτυξη ενός νέου κλάδου υπηρεσιών για επισκευές κατ’ οίκον θα συνεισφέρει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους μετανάστες που στερούνται ολοκληρωμένης εκπαίδευσης.

Τα προτεινόμενα κίνητρα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας στη Σουηδία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και η περικοπή του αριθμού των νέων οικιακών αγαθών που παράγονται αναμένεται να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν ενώπιον του κοινοβουλίου της Σουηδίας, ως μέρος του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, και στη συνέχεια το νομοθετικό σώμα θα ψηφίσει για την έγκριση των μέτρων, τα οποία, αν περάσουν, θα τεθούν σε ισχύ ήδη από τις αρχές του επόμενου έτους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>