Τα «Λαδάδικα» το ρίχνουν στην… κομποστοποίηση!

Σε κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων από τα εστιατόρια στα Λαδάδικα αναμένεται να προχωρήσει σύντομα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, υλοποιώντας πιλοτικό πρόγραμμα μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

“Θα μισθωθεί εταιρεία που θα αναλάβει να παίρνει τους κάδους με τα βιοαπόβλητα από κάθε μαγαζί και στη συνέχεια να τα πηγαίνει στο ΑΠΘ όπου θα γίνεται η διαλογή και η κομποστοποίηση” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, στο περιθώριο συνεδρίου των εθνικών συστημάτων ανακύκλωσης συσκευασιών των χωρών των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της EXPRA (Extended Producer Responsibility Alliance).

Παράλληλα, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Θέρμης, σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, προτίθενται να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν στη Θέρμη, Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων 20 τόνων/ημέρα (Α΄ΦΑΣΗ), με δυνατότητα επέκτασης, έως 20.000 τόνους/έτος (Β΄ ΦΑΣΗ).

“Στην πρώτη φάση θα καλυφθούν οι ποσότητες παραγωγής βιοαποβλήτων του δήμου Θεσσαλονίκης, από τους μεγάλους ‘παραγωγούς’ και στη δεύτερη θα καλυφθούν και τα νοικοκυριά. Η δυναμικότητα αυτή καλύπτει στην πλήρη ανάπτυξή της, το 65% των στόχων συλλογής βιοαποβλήτων του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2020 και το σύνολο των ποσοτικών στόχων για το 2020 του δήμου Θέρμης” διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι η λειτουργία της μονάδας κομποστοποίησης θα συνοδεύεται από παράλληλο πρόγραμμα Δικτύου κάδων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων.

Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, παρουσιάστηκε η ευρωπαϊκή και ελληνική πρακτική στην ανακύκλωση συσκευασιών και αναπτύχθηκαν θέματα, όπως είναι η ευρωπαϊκή προοπτική σε σχέση με τους στόχους του κοινοτικού πακέτου κυκλικής οικονομίας, οι προκλήσεις για την ανακύκλωση στην Ελλάδα και η συνεργασία των Συστημάτων ανακύκλωσης με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πηγή: imerisia.gr

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>