Ένα νέο σύστημα καθαρισμού της θάλασσας από τα πλαστικά

Επιμέλεια: Γιώργος Μητρόπουλος

Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν χτυπήσει εδώ και αρκετά χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου για τους χιλιάδες τόνους πλαστικών που πέφτουν στη θάλασσα, μολύνοντας τα νερά και σκοτώνοντας χιλιάδες πουλιά, ψάρια και άλλους ζωντανούς οργανισμούς.

Μια ακτίνα ελπίδας έρχεται τώρα από τη Βόρεια Θάλασσα. Η ολλανδική εταιρία Ocean Cleanup δοκιμάζει τώρα ένα σύστημα φραγμάτων που επιπλέουν, 23 χλμ από την ακτή. Αυτό το σύστημα μαζεύει τα πλαστικά απόβλητα που βρίσκονται στη θαλάσσια επιφάνεια.

«Το σύστημα αποτελείται από αυτά τα πολύ μακριά φράγματα, που μας επιτρέπουν να πιάσουμε και να συγκεντρώσουμε το πλαστικό. Υπάρχουν επίσης συστήματα συγκέντρωσης που μας επιτρέπουν να κρατήσουμε τα απόβλητα σε ένα μέρος, καθώς και ένα σύστημα που μας επιτρέπει να τα βγάλουμε από τη θάλασσα, όταν ολοκληρώσουμε την περισυλλογή» αναφέρει ο Μπόγιαν Σλατ, ιδρυτής της Ocean Cleanup.

Το πρωτότυπο έχει 100 μέτρα μήκος και μοιάζει σαν μια σειρά από λουκάνικα από καουτσούκ. Θα δοκιμαστεί στις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στη Βόρεια Θάλασσα για έναν χρόνο.

Τα πλαστικά που συγκεντρώνονται στέλνονται στη συνέχεια σε μονάδες ανακύκλωσης.

«Και στο παρελθόν, οι άνθρωποι είχαν σκεφτεί να καθαρίσουν τις θάλασσες, αλλά οι ιδέες που υπήρχαν στηρίζονταν σε βάρκες με δίχτυα που θα έβγαιναν έξω και θα μάζευαν τα πλαστικά. Αλλά το πρόβλημα με αυτή την ιδέα είναι ότι δεν θα σκότωνε μόνο όλη τη θαλασσινή ζωή, αλλά θα ήταν πανάκριβη και θα χρειαζόταν 79.000 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή της» υπογραμμίζει ο Μπόγιαν Σλατ.

Το πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να συλλέγει μόνο πλαστικές συσκευασίες.

«Το 80% των απορριμμάτων στη θάλασσα προέρχεται από πηγές που βρίσκονται στην ξηρά. Άρα δεν έχεις να κάνεις μόνο με θαλάσσια απορρίμματα. Αυτό το πρωτότυπο, βέβαια, διαχειρίζεται ένα μέρος του προβλήματος, αλλά αν θέλουμε να ασχοληθούμε με τα θαλάσσια απορρίμματα, πρέπει να ξεκινήσουμε από τη στεριά» εξηγεί η Νίνα Βαν Τούλον, από την ινδονησιακή πλατφόρμα πρόληψης και διαχείρισης των αποβλήτων.

Αν αυτή η τεχνολογία πετύχει, θα μπορεί να μπει σε κανονική εφαρμογή μέχρι το 2020. Σύμφωνα με την εταιρία που την εξέλιξε, μέσα σε 10 χρόνια, μπορεί να μαζέψει το ήμισυ του μεγάλου όγκου απορριμμάτων του Βόρειου Ειρηνικού, τα οποία συγκεντρώνονται σε μια περιοχή, λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων.

Πηγή: gr.euronews.com

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>