Τα φθαρμένα ρούχα παραμένουν χρήσιμα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

«Τίποτα δεν είναι για πέταμα», ούτε πλέον τα ρούχα και τα παπούτσια, τα οποία παίρνουν τη θέση τους για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Μάλιστα, σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και σε μια κυκλική οικονομία αξιοποίησης όλων των υλικών και αγαθών, τα ρούχα και τα παπούτσια δεν μπορούν να οδηγούνται στους κάδους απορριμμάτων. Αντίθετα, όσα είναι σε καλή κατάσταση μπορούν είτε να προσφερθούν προσωπικά σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες είτε να δοθούν σε ένα από τα κέντρα αλληλεγγύης, ιδρύματα αστέγων, κέντρα για πρόσφυγες που λειτουργούν σε πολλούς δήμους της χώρας, σε ιδρύματα, νοσοκομεία κ.λπ. Βεβαίως, η επαναχρησιμοποίησή τους πρέπει να γίνει με συγκεκριμένους υγειονομικούς κανόνες, οι οποίοι έχουν τεθεί στην Ελλάδα με συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ακόμα, όμως, και τα φθαρμένα ενδύματα μπορούν να ανακυκλωθούν. Δεν φανταζόμαστε τι μπορούμε να φτιάξουμε από παλιά, ακατάλληλα ρούχα: Ρούχα καθαρισμού, για πλοία, βιομηχανίες, γκαράζ κ.λπ. Συστατικά για υψηλής ποιότητας χαρτί (από βαμβακερά). Νέες ίνες για παραγωγή καινούργιων ρούχων (κυρίως μάλλινα). Πολτός για μονωτικά υλικά στα αυτοκίνητα. Υλικό που χρησιμοποιείται ως επίστρωση στα χαλιά, γέμιση για έπιπλα κ.ά. Μονωτικά υλικά, για θερμομόνωση και ηχομόνωση, για τα κτίρια (ανακύκλωση παλιών τζιν). Τέλος, επαναχρησιμοποίηση κουμπιών και φερμουάρ.

Eτσι, μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της ανάκτησης – ανακύκλωσης επιτυγχάνονται πολλοί στόχοι ταυτόχρονα: Συμβολή στην υποστήριξη φτωχών οικογενειών και ατόμων που έχουν ανάγκη. Εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών (ύφασμα, βαμβάκι, κ.λπ.). Μείωση των όγκων των απορριμμάτων που οδηγούνται σε κέντρα τελικής διάθεσης ή Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Πόσες είναι οι ποσότητες ενδυμάτων και υποδημάτων που πηγαίνουν σήμερα στα σκουπίδια; Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν ασφαλείς μετρήσεις, αλλά στις ΗΠΑ υπολογίζεται πως το 4,5% του συνόλου των αστικών στερεών αποβλήτων είναι υφάσματα, ενώ στη Δυτική Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 3,5%. Αλλες εκτιμήσεις αναφέρουν πως περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Αρα δεν πρόκειται καθόλου για αμελητέες ποσότητες και η ανάκτησή τους είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση του περιβάλλοντος. Μάλιστα, περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ευρώπη θεωρούν πως η ανακύκλωση φθαρμένων ρούχων και υφασμάτων μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική, που να αφήνει υπόλειμμα για τελική διάθεση (ταφή) όχι μεγαλύτερο από 5%!

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σήμερα (ούτε είναι άμεσα στο πρόγραμμα) κάποιο οργανωμένο ρεύμα ανακύκλωσης για ρούχα και υφάσματα, όπως υπάρχουν για παράδειγμα για τις συσκευασίες, τις μπαταρίες, τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές κ.λπ. Δηλαδή ρεύματα ανακύκλωσης, όπου έχει συσταθεί οργανισμός και οι εταιρείες που παράγουν ή εισάγουν τέτοια προϊόντα καταβάλλουν τέλος, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους.

Δυνατότητα, όμως, παράδοσης ρούχων για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση θα υπάρχει στα «πράσινα σημεία» που πρόκειται να δημιουργηθούν στους δήμους και στα οποία ο πολίτης θα μπορεί να πηγαίνει και να αφήνει διάφορα υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν. Είμαστε σε αναμονή της δημοσίευσης της ΚΥΑ για τα «πράσινα σημεία», όπου θα μπορούν να παραδοθούν και ρούχα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα όχι παπούτσια.

Αναμένοντας τα «πράσινα σημεία», ήδη 18 δήμοι σε όλη την Ελλάδα (σύντομα θα προστεθούν οι Δήμοι Κορωπίου και Χανίων) έχουν τοποθετήσει μεγάλους κόκκινους κάδους, όπου γίνεται συλλογή για ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων. Πρόκειται για συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, με την επωνυμία Recycom, η οποία καλύπτει το κενό που έχει αφήσει η δημόσια παρέμβαση.

Η Recycom έχει τοποθετήσει περίπου 400 μεγάλους και εύχρηστους κόκκινους κάδους στους 18 δήμους, με τους οποίους συνεργάζεται και συλλέγει ρούχα και ζευγάρια παπουτσιών (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά), λευκά είδη (όπως κουρτίνες, σεντόνια κ.τ.λ.), τσάντες και ζώνες.

Εξαγωγή στη Γερμανία

«Το 2015 συγκεντρώσαμε πάνω από 300 τόνους υλικό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου το στέλνουμε σε σχετική εταιρεία διαχείρισης και ανακύκλωσης στη Γερμανία. Από το 2012 που ξεκίνησε η λειτουργία της εταιρείας, το έργο μας αναπτύσσεται», λέει στην «Κ» ο κ. Βαγγέλης Αράπης, εκπρόσωπος της εταιρείας. «Στους δήμους με τους οποίους συνεργαζόμαστε παρέχουμε τρόφιμα για τα κοινωνικά παντοπωλεία, καθώς και ρούχα καλής ποιότητας για άπορες οικογένειες που ζουν στον συγκεκριμένο δήμο», συμπληρώνει ο κ. Αράπης. Βεβαίως, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος εξάγεται για αξιοποίηση στη Γερμανία. Οπως μας ενημερώνει η Recycom στους κόκκινους κάδους δεν πρέπει να ρίχνουμε λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα, χαλιά και αποκόμματα υφασμάτων, καθώς και αζευγάρωτα παπούτσια.

Oλα δείχνουν πως η υπόθεση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης ρούχων και ενδυμάτων μπορεί να αναπτυχθεί. Είναι λοιπόν η ώρα να οργανωθούν καλύτερα από την πολιτεία η δημόσια παρέμβαση και η διαχείριση αυτών των υλικών στη χώρα μας.

Πηγή: kathimerini.gr

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>