Ξεκινά προσπάθεια για ταυτότητα στο ροδάκινο η Βέροια

Λιάμης Λεωνίδας

Με επίκεντρο το ροδάκινο, την κορωνίδα της τοπικής οικονομίας, με μεγάλη παραγωγή και εξίσου μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα και με όχημα την τέχνη της γαστρονομίας, που αποτελεί, πλέον, σημαντικό τουριστικό κίνητρο διεθνώς, το πρώτο φεστιβάλ ροδάκινου, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 27 και 29 Μαΐου στη Βέροια, έβαλε τις βάσεις για τη σύνδεση της γεωργίας με τον τουρισμό.

Απώτερος στόχος, όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού Βέροιας, Ζήση Πατσίκα, κατά την τελετή έναρξης των τριήμερων εκδηλώσεων του φεστιβάλ ροδάκινου, είναι να αποκτήσει ταυτότητα το προϊόν, ώστε να αυξήσει την προστιθέμενη αξία του και παράλληλα να μπορέσει και ο τόπος να αποκομίσει περισσότερα οικονομικά οφέλη.
«Το διεθνές συνέδριο για το ροδάκινο φιλοδοξεί να γίνει ένας θεσμός για τους αγρότες και τους γεωπόνους, μια δυναμική συνέργεια που θα δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του τομέα της παραγωγής και θα βοηθήσει στην εξέλιξή της», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΤΟΒ για να προσθέσει πως «με καινοτομία και προστιθέμενη αξία να ανεβάσουμε το ελληνικό ροδάκινο και την κομπόστα ακόμη πιο ψηλά στην εγχώρια και στην παγκόσμια αγορά».

Προς την κατεύθυνση αυτή διοργανώθηκαν εξειδικευμένες θεματικές με εξειδικευμένους εισηγητές οι οποίοι ενημέρωσαν το πολυπληθές κοινό παραγωγών και γεωπόνων που τις παρακολούθησαν για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της δενδροκαλλιέργειας, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία, ενώ υπήρξε και συνεδρία αφιερωμένη στην οργάνωση της παραγωγής, τα συστήματα ποιότητας και τις εξαγωγές. Μεταξύ των ομιλητών ήταν κι οι καθηγητές Καραογλανίδης, Κωβαίος, Μολασιώτης, Βασιλακάκης και Νάνος, οι οποίοι μίλησαν για τις ασθένειες και τους εχθρούς του ροδάκινου, τους τρόπους αντιμετώπισής τους, ενώ δόθηκαν και στοιχεία για την πορεία της αγοράς του κλάδου κλπ.

Παράλληλα μέσω εκπαιδευτικών εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 28 Μαίου στην κεντρική βιβλιοθήκη της Βέροιας, εκατοντάδες μικρά παιδιά της περιοχής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον πρωτογενή τομέα και τους καρπούς του, να αποκτήσουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες και να αγαπήσουν το φρούτο του κάμπου της Ημαθίας, προειμένου όταν μεγαλώσουν να εξελιχθούν, γιατί όχι, στη νέα γενιά αγροτών – επιχειρηματιων που θα οδηγήσουν την καλλιέργεια του ροδάκινου ένα βήμα πιο μπροστά.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 29 Μαίου με τη γιορτή γαστρονομίας, στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκαν τα χαρακτηριστικά του ροδάκινου ως ένα συστατικό της σύγχρονης κουζίνας τόσο στην παραδοσιακή όσο και στη gourmet εκδοχή της. Στο πάρκο Εληάς στήθηκε μια ανοιχτή κουζίνα (pop-up-kitchen) και ο καταξιωμένος σεφ Άρης Τσανακλίδης μαγείρεψε συνταγές με βάση το ροδάκινο κι έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν, ενώ ο διατροφολόγος Αθανάσιος Τόπης μίλησε για την διατροφική αξία του ροδάκινου. Στην εκδήλωση συμμετείχε και το ΔΙΕΚ Βέροιας με τις γευστικές προτάσεις των σπουδαστών του τμήματος μαγειρικής (δημιούργησε ένα Τσάτνεϊ ροδάκινου). Τέλος, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δωρεάν παγωμένη γρανίτα ροδάκινου, ενώ από ειδικά διαμορφωμένο χώρο διανεμήθηκαν ποσότητες φρέσκου ροδάκινου και κομπόστας.

Πηγή: agronews.gr

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>