Υλοποίηση project για τον ζεόλιθο στο ΣΔΕ Κομοτηνής

Μια ομάδα 16 μαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Κομοτηνής, μαζί με δύο εκπαιδευτές του σχολείου, υλοποίησαν τη φετινή σχολική χρονιά (2016-17) project με θέμα «Ζεόλιθος: ένα θαυματουργό ορυκτό». Ο ζεόλιθος είναι ένα αργιλοπυριτικό ορυκτό το οποίο έχει μεγάλη απορροφητικότητα και έχει πολλές εφαρμογές σε διάφορους τομείς (γεωργία, κτηνοτροφία, ιατρική κτλ.). Κοιτάσματα ζεόλιθου στην Ελλάδα έχουν βρεθεί κοντά στο χωριό Πετρωτά του Βορείου Έβρου.

20170525_193015

Κατά τη διάρκεια του project οι εκπαιδευόμενοι γνώρισαν καλύτερα το ορυκτό βρίσκοντας πληροφορίες για τον ζεόλιθο στο διαδίκτυο και παρακολουθώντας αρκετά βίντεο σχετικά με το τι είναι ο ζεόλιθος, τις εφαρμογές του στη γεωργία και την ιατρική και την πορεία της εξόρυξης του πετρώματος στα Πετρωτά. Επίσης, πραγματοποίησαν ένα πείραμα σε παρτέρι της αυλής του σχολείου. Σ’ αυτό το παρτέρι φύτεψαν διάφορα φυτά (ντοματιές, αγγουριές, πιπεριές, κρεμμύδια, μαρούλια κτλ.). Σε μερικά από τα φυτά τοποθετήθηκε μόνο φυτόχωμα και σε μερικά φυτόχωμα μαζί με ζεόλιθο για να γίνει σύγκριση στην ανάπτυξη των φυτών.

20170622_195048

Σε αρκετές περιπτώσεις (ντοματιές, αγγουριές, καυτερές πιπεριές κτλ.) παρατηρήθηκε ότι ο ζεόλιθος βοήθησε στην καλύτερη ανάπτυξη των φυτών στα οποία προστέθηκε (βλ. φωτογραφίες). Αυτό οφείλεται στην μεγάλη απορροφητικότητα του ζεόλιθου, η οποία του επιτρέπει να συγκρατεί την υγρασία και στην ικανότητα του να αφομοιώνει θρεπτικα συστατικά και να τα αποδεσμεύει σταδιακά όταν απαιτείται.

20170622_194950    20170622_194721

Επιπρόσθετα, οι μαθητές κατασκεύασαν ένα ταμπλό στο οποίο αναγράφονται χρήσιμα στοιχεία για τον ζεόλιθο και τις χρήσεις του ανάλογα με το μέγεθος του (μορφή πούδρας, λεπτού χαλικιού, χαλικιού κτλ.). Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι την φετινή χρονιά υλοποιήθηκαν στο ΣΔΕ Κομοτηνής και αλλά 3 project με άλλα θέματα (μαγειρική, διαφημιστικό σποτάκι, κατασκευή μουσικών οργάνων).

aeiforianews

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>