Βιοαγρός Δήμου Αλεξανδρούπολης: Ένα υπόδειγμα Δημοτικού Λαχανόκηπου

Στην Αλεξανδρούπολη, σε μια έκταση περίπου 28 στρεμμάτων, λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2012 ο μεγαλύτερος δημοτικός λαχανόκηπος της Ελλάδας. Ο Βιοαγρός-Λαχανόκηπος του Δήμου Αλεξανδρούπολης βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χιλ. από την πόλη της Αλεξανδρούπολης στην περιοχή Μαϊστριανά (απέναντι από τα Β΄ κοιμητήρια της πόλης). Σ’ αυτόν είναι εγκατεστημένοι 292 καλλιεργητές, οι οποίοι κατέχουν τεμάχια έκτασης 50 ως και 100 τ.μ.

DSCN3140     DSCN3138

Ο λαχανόκηπος είναι περιφραγμένος. Υπάρχουν υπεύθυνοι δημοτικοί υπάλληλοι του Βιοαγρού (γεωπόνοι) που βρίσκονται τις πρωινές εργάσιμες ώρες στον οικίσκο του λαχανόκηπου και στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν οι καλλιεργητές. Οι υπεύθυνοι υπάλληλοι ανοίγουν την κεντρική πύλη στις 7 το πρωί και την κλειδώνουν λίγο πριν βραδιάσει για λόγους ασφαλείας.

Επίσης, στο λαχανόκηπο υπάρχει δίκτυο άρδευσης για το πότισμα των φυτών, WC, αποχετευτικό δίκτυο και διάδρομοι για την ευκολότερη προσβασιμότητα στους κήπους.

DSCN3111     DSCN3084

Ο Βιοαγρός λειτουργεί σε ένα πλαίσιο κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Έχει σαν στόχο την παραγωγή τροφίμων αυτοκατανάλωσης για τις οικογένειες των καλλιεργητών αλλά και την υποχρέωση από τους καλλιεργητές της παράδοσης του 10% της παραγωγής τους στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου, για τους άπορους του Δήμου. Ώστοσο, αρκετές φορές κάποιοι καλλιεργήτες που παράγουν μεγάλες ποσότητες από συγκεκριμένα λαχανικά (π.χ. ντομάτες και αγγούρια το καλοκαίρι) δίνουν μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής τους στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Απαγορεύεται η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και εφαρμόζονται βιολογικές μέθοδοι παραγωγής, με περιβαλλοντική συνείδηση, σε μια προσπάθεια δημιουργίας «πράσινης ασπίδας» στην πόλη. Αρκετοί παραγωγοί κομποστοποιούν τα απορρίμματα των κήπων τους (μη βρώσιμα λαχανικά, φύλλα κτλ.) σε κομποστοποιητές που δόθηκαν από το Φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας ΑΜΘ (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.) μέσω του προγράμματος POMIS.

DSCN3074

Επίσης, ο Λαχανόκηπος του Δήμου Αλεξανδρούπολης έχει επιλεγεί από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στα πλαίσια έρευνας που διεξάγει για την «Αστική Γεωργία: Κοινωνική Ένταξη και Βιώσιμη Πόλη» με βασικό κριτήριο επιλογής τον πρωτοπόρο χρονικά χαρακτήρα του σε συνδυασμό με τον καινοτόμο χαρακτήρα ως προς τον σχεδιασμό του.

Τέλος, η φετινή περίοδος υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών  για όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα του βιοαγρού του Δήμου είναι από την Δευτέρα 11.07.2016 ως και την Παρασκευή 29.07.2016.

aeiforianews

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>