Γιαννακοπούλου Φανή
Αντιστάσεις καλούνται να δείξουν οι Έλληνες σιτοπαραγωγοί κατά την έναρξη της φετινής σεζόν, καθώς οι συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές. Μετά από δύο καλές χρονιές το σιτάρι φαίνεται να προσγειώνεται τη νέα σεζόν σε χαµηλότερα επίπεδα και την ίδια στιγµή οι τιµές στο τελείωµα της φετινής εµπορικής περιόδου προµηνύουν ότι δύσκολα θα ξεφύγουν από το εύρος των 18 – 20 λεπτών το κιλό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.
Ωστόσο, έγκριτοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν αναµένεται περαιτέρω πτώση στην τιµή του σκληρού, ενώ δεν αποκλείεται και µια βελτίωση προς το τέλος καλοκαιριού ή και το φθινόπωρο. Την ίδια ώρα, τα επίπεδα περί τα 20 λεπτά το κιλό, που ακούγονται τώρα στην αγορά, φαίνεται πως «βολεύουν» τους µύλους, που θα σπεύσουν να αγοράσουν και να δεσµεύσουν ποσότητες σε αυτή την τιµή.
Με τα µέχρι στιγµής δεδοµένα, στη χώρα µας η εικόνα της νέας παραγωγής σιταριού κατόπιν των τελευταίων βροχοπτώσεων είναι πολύ καλή µε τους ειδικούς του κλάδου να υπολογίζουν πως η ζηµιά στις αποδόσεις θα είναι τελικά µικρή. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς ακόµα για να ξέρουµε αν θα είναι όντως αυξηµένη η παραγωγή, καθώς -αν και µπήκαν περισσότερα στρέµµατα τόσο σε Θεσσαλία (20%-25%) όσο και σε Μακεδονία (+10-20%)- όλα θα κριθούν από τον καιρό που θα κάνει µέχρι τα αλώνια, όπως σηµειώνουν συντελεστές της αγοράς από Θεσσαλία και Β. Ελλάδα. «Ένας ενδεχόµενος λίβας µπορεί να αλλάξει την εικόνα της παραγωγής», αναφέρει στην Agrenda ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Νίκαιας «Ο Προµηθέας», Αντώνης Ρεντζιάς και σηµειώνει ακόµα πως στην περιοχή δεν υπάρχουν καθόλου αποθέµατα από την περσινή σεζόν. Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας, τονίζει ότι: «σε Τρίκαλα και Καρδίτσα δεν έχουν κρατήσει αποθέµατα οι παραγωγοί». «Αν συνεχίσει η καλοκαιρία θα έχουµε πολύ καλή ποιότητα, αλλά πρέπει να περιµένουµε να βγουν τα πρώτα για να δούµε ποιότητα και παραγωγές και να πούµε για τις τιµές», επισηµαίνει ο ίδιος.
Πρόσφατα σχόλια