Στο ινδικό κρατίδιο της Κεράλα, ο Αρόν και ο Ανούπ, είναι ιδιαίτερα απασχολημένοι. Τα δύο αδέλφια επιθεωρούν το δημιούργημα τους.
Πρόκειται για μια μικρή ανεμογεννήτρια που πωλείται σε προσιτή τιμή, όχι περισσότερο από 670 ευρώ. Καθημερινά, αυτή η ανεμογεννήτρια παράγει ηλεκτρική ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει ένα σπίτι.
Ο Αρόν ισχυρίζεται ότι πρόκειται για την πλέον οικονομική λύση, αφού οι εισαγόμενες ανεμογεννήτριες κοστίζουν περίπου 2700 ευρώ.
«Το κόστος αυτής της ανεμογεννήτριας, είναι πρωτοφανές για τη χώρα μας. Στόχος μας είναι να μην διατίθεται για πάνω από 50.000 ρουπίες. Κατά κάποιο τρόπο φέρνουμε επανάσταση, αφού πλέον η καθαρή ενέργεια είναι προσιτή στον μέσο πολίτη» υποστηρίζει ο Αρόν Τζόρτζ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της «Avant Garde Innovations».
Η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά αιολικής ενέργειας. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας, η Ινδία κατέχει την τέταρτη θέση στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, μετά την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Παρ ‘όλα αυτά, η Παγκόσμια Τράπεζα, σημειώνει ότι το ένα τέταρτο του συνόλου των νοικοκυριών, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.
Ο επιστήμονας Σουρέχ Κουμάρ Κουμαρεσάν ειδικεύεται στην αιολική ενέργεια. Ο Κουμαρεσάν ισχυρίζεται ότι η Ινδία αδυνατεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
«Στην Ινδία, πιστεύω πως έχουμε πετύχει σημαντικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς. Η χώρα αναπτύσσεται, όμως δεν έχουμε αξιοποιήσει όλες μας τις δυνατότητες. Νομίζω πως σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στην κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει με επιφύλαξη κάθε νέα προσπάθεια.
Βέβαια, πρέπει να πω ότι τελευταία τα πράγματα αλλάζουν και βλέπουμε την κρατική μηχανή να ανεβάζει ρυθμούς. Υπάρχει δρόμος μπροστά μας, πολλά πρέπει να γίνουν» δήλωσε ο Σουρέχ Κουμάρ Κουμαρεσάν.
Όμως η αιολική ενέργεια δεν φέρνει μόνο χαμόγελα. Στο νότιο ινδικό κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, οι κάτοικοι παραπονιούνται, αφού εξαιτίας του θορύβου δεν μπορούν να κοιμηθούν.
«Είναι πολύ κοντά στο χωριό μας, και ο συνεχής θόρυβος είναι πρόβλημα. Θα έλεγα μεγάλο πρόβλημα για τους ανθρώπους, αφού δεν μπορούν να κοιμηθούν τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο, αφού οι περισσότεροι εργάζονται. Όμως τη νύχτα, αυτός ό ήχος είναι πραγματικά ανυπόφορος. Οι ανεμόμυλοι μπορεί να έχουν κάποια πλεονεκτήματα, όμως δημιουργούν πολλά προβλήματα» υποστηρίζει ο κάτοικος της περιοχής, Ραμάγια Κανάγια Θεβάρ.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες αποτελούν κίνδυνο για τους τοπικούς πληθυσμούς των πτηνών.
«Έχουμε επανειλημμένα πει, ότι τα μακρά πτερύγια του ανεμόμυλου σκοτώνουν πολλά πουλιά ενώ πετούν. Εκτιμώ πως κάθε χρόνο,στη χώρα μας σκοτώνονται χιλιάδες πουλιά. Όμως, όπως συμβαίνει και στις δυτικές κοινωνίες, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Κυρίως επηρεάζονται τα σμήνη των πουλιών, ενώ δεν εξαιρούνται ούτε οι νυχτερίδες» σύμφωνα με τον ορνιθολόγο, Ραχέμ Σελαπάν Ραβουθάρ.
Εντός Ιουνίου, οι Αρόν και Ανούπ, προγραμματίζουν να παρακολουθήσουν την έβδομη σύνοδο καθαρής ενέργειας στο Σαν Φρανσίσκο. Τα δύο αδέλφια έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν την μικρή τους ανεμογεννήτρια.
Πηγή: gr.euronews.com
Πρόσφατα σχόλια