Κάθε χρόνο, σχεδόν το 1/3 της τροφής που παράγεται στον κόσμο πετιέται. Αυτό στην πράξη
σημαίνει ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι δεν φτάνουν στο πιάτο μας, ενώ θα μπορούσαν να
θρέψουν ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη (περίπου 868 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως υποσιτίζονται).
Για την παραγωγή τροφίμων απαιτούνται πολύτιμες πρώτες ύλες και τεράστιες ποσότητες γης, νερού και ενέργειας, οι οποίες σπαταλώνται μαζί µε κάθε τρόφιμο που πετάμε στα σκουπίδια. Για την ακρίβεια, περίπου το 34% της γης και το 69% του καθαρού νερού χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων.
Επίσης, μία τετραμελής οικογένεια στην Ελλάδα πετά κάθε χρόνο στα σκουπίδια περίπου 120 κιλά φαγητού, αξίας περίπου 500€ και η σπατάλη τροφίμων κοστίζει κάθε χρόνο στην ευρωπαϊκή οικονομία περίπου 143 δισεκ. ευρώ.
Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η μείωση της σπατάλης των τροφίμων. Κάποια μέτρα που θα μπορούσαμε να λάβουμε στα σπίτια μας ώστε να πετύχουμε την επιθυμητή μείωση είναι τα εξής:
- Προγραμματισμός των ψώνιων και έλεγχος της ημερομηνίας λήξης πριν την οποιαδήποτε αγορά.
- Σωστή συντήρηση των τροφίμων και κατάψυξη αυτών που δεν πρόκειται να καταναλώσουμε άμεσα.
- Αξιοποίηση των περισσευμάτων και των τροφίμων που κοντεύουν να λήξουν για την παρασκευή νέων νόστιμων συνταγών.
- Στο ψυγείο και στα ντουλάπια, τοποθετούμε μπροστά τα τρόφιμα που είναι πιο παλιά και πιο κοντά στο να λήξουν.
- Για φρούτα και λαχανικά προτιμάμε τη λαϊκή και αναζητούμε τοπικά και εποχικά προϊόντα.
Πηγή: wwf.gr
Πρόσφατα σχόλια