4o Δημοτικό Ορεστιάδας και περιβαλλοντική εκπαίδευση

Στην ακριτική πόλη της Ορεστιάδας υπάρχει ένα Δημοτικό Σχολείο που δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Είναι το 4ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, το οποίο υλοποιεί κάθε χρόνο αρκετές δράσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία, συμβάλλοντας έτσι στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των μαθητών.

kados_xartiou_xartoniou

Η ανακύκλωση διαφόρων αποβλήτων στο σχολείο είναι μια δράση που υλοποιείται πολύ τακτικά. Πιο συγκεκριμένα, εδώ και χρόνια υλοποιείται στο σχολείο δράση ανακύκλωσης χαρτιού και υλικών συσκευασίας (χάρτινων, πλαστικών, μεταλλικών) σε ειδικούς κάδους. Έτσι, οι μαθητές έχουν αρχίσει να ανακυκλώνουν χαρτί και απόβλητα συσκευασίας, αρκετό καιρό πριν τοποθετηθούν οι κάδοι ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας μέσα στην πόλη της Ορεστιάδας το 2015. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην ξεχωριστή συλλογή πλαστικών καπακιών, η οποία είναι πολύ σημαντική.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιείται ανακύκλωση χαλασμένων μικρών ηλεκτρικών συσκευών (φορητοί υπολογιστές, πληκτρολόγια, ηλεκτρικά σίδερα, ραδιοφωνάκια κτλ.) και μικρών μπαταριών σε ειδικούς κάδους που έχουν δώσει οι αρμόδιες εταιρείες συλλογής (ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ και ΑΦΗΣ ΑΕ).

ahhe

Επίσης, από τις αρχές του 2015 έχει ξεκινήσει η υλοποίηση δράσης οικιακής κομποστοποίησης, με κάδο οικιακής κομποστοποίησης που δόθηκε από τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε μέσω του προγράμματος POMIS. Σε αυτόν τον κάδο οι μαθητές και το προσωπικό του σχολείου ρίχνουν οργανικά απορρίμματα (μπανανόφλουδες, φλούδες από μήλα και άλλα φρούτα, γκαζόν και χόρτα από την αυλή του σχολείου, λίγο χώμα κτλ.), τα οποία με την πάροδο του χρόνου και το περιοδικό βρέξιμο και ανακάτεμα μετατρέπονται σε ένα είδος λιπάσματος, το κομπόστ. Ακόμη, την σχολική χρονιά 2015-2016 είχε δημιουργηθεί σχολικός λαχανόκηπος, στον οποίο τα παιδιά φύτεψαν τα δικά τους φυτά και τα περιποιήθηκαν ποτίζοντας τα.

Kados_Tiganelaion

Επίσης, στο σχολείο πραγματοποιείται από το 2015 δράση ανακύκλωσης τηγανελαίων σε ειδικό κάδο συλλογής που επίσης δόθηκε από τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε μέσω του προγράμματος POMIS. Τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια που έχουν συλλεχθεί μέχρι τώρα τα έχει περισυλλέξει πιστοποιημένη εταιρεία ανακύκλωσης τηγανελαίων.

Τέλος, το σχολείο συμμετείχε πέρσι και φέτος στην πανελλήνια περιβαλλοντική δράση Let’s Do It Greece (βλ. blogs.sch.gr/4dimorest). Στην περυσινή δράση (2016) είχε πραγματοποιηθεί καθαρισμός και εξωραϊσμός της αυλής του σχολείου (φύτεμα λουλουδιών, βάψιμο τοίχων και καγκέλων κτλ.), ενημέρωση για το πρόβλημα των σκουπιδιών, καθαρισμός πάρκου της πόλης με ομάδα μαθητών και δημιουργία αφίσας. Στην φετινή δράση πραγματοποιήθηκαν επίσης διάφορες δραστηριότητες (ενημέρωση μαθητών, καθαρισμός γειτονικού με το σχολείο πάρκου κτλ.).

aeiforianews

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>