Στενό εύρος τιμών προμηνύεται φέτος για το σκληρό σιτάρι

Γιαννακοπούλου Φανή

Αντιστάσεις καλούνται να δείξουν οι Έλληνες σιτοπαραγωγοί κατά την έναρξη της φετινής σεζόν, καθώς οι συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές. Μετά από δύο καλές χρονιές το σιτάρι φαίνεται να προσγειώνεται τη νέα σεζόν σε χαµηλότερα επίπεδα και την ίδια στιγµή οι τιµές στο τελείωµα της φετινής εµπορικής περιόδου προµηνύουν ότι δύσκολα θα ξεφύγουν από το εύρος των 18 – 20 λεπτών το κιλό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Ωστόσο, έγκριτοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν αναµένεται περαιτέρω πτώση στην τιµή του σκληρού, ενώ δεν αποκλείεται και µια βελτίωση προς το τέλος καλοκαιριού ή και το φθινόπωρο. Την ίδια ώρα, τα επίπεδα περί τα 20 λεπτά το κιλό,  που ακούγονται τώρα στην αγορά, φαίνεται πως «βολεύουν» τους µύλους, που θα σπεύσουν να αγοράσουν και να δεσµεύσουν ποσότητες σε αυτή την τιµή.

Με τα µέχρι στιγµής δεδοµένα, στη χώρα µας η εικόνα της νέας παραγωγής σιταριού κατόπιν των τελευταίων βροχοπτώσεων είναι πολύ καλή µε τους ειδικούς του κλάδου να υπολογίζουν πως η ζηµιά στις αποδόσεις θα είναι τελικά µικρή. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς ακόµα για να ξέρουµε αν θα είναι όντως αυξηµένη η παραγωγή, καθώς -αν και µπήκαν περισσότερα στρέµµατα τόσο σε Θεσσαλία (20%-25%) όσο και σε Μακεδονία (+10-20%)- όλα θα κριθούν από τον καιρό που θα κάνει µέχρι τα αλώνια, όπως σηµειώνουν συντελεστές της αγοράς από Θεσσαλία και Β. Ελλάδα. «Ένας ενδεχόµενος λίβας µπορεί να αλλάξει την εικόνα της παραγωγής», αναφέρει στην Agrenda ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Νίκαιας «Ο Προµηθέας», Αντώνης Ρεντζιάς και σηµειώνει ακόµα πως στην περιοχή δεν υπάρχουν καθόλου αποθέµατα από την περσινή σεζόν. Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας, τονίζει ότι: «σε Τρίκαλα και Καρδίτσα δεν έχουν κρατήσει αποθέµατα οι παραγωγοί». «Αν συνεχίσει η καλοκαιρία θα έχουµε πολύ καλή ποιότητα, αλλά πρέπει να περιµένουµε να βγουν τα πρώτα για να δούµε ποιότητα και παραγωγές και να πούµε για τις τιµές», επισηµαίνει ο ίδιος.

Πηγή εικόνας: Εφημερίδα Agrenda
«Οι τιµές παραγωγού στο σιτάρι ίσως ανοίξουν πάνω-κάτω στο επίπεδο των 20 λεπτών το κιλό, όταν πέρσι ξεκίνησαν στα 28-30 λεπτά το κιλό. Πρόκειται για µια απώλεια 10 λεπτών, οπότε δεν νοµίζω να πάνε πιο χαµηλά», αναφέρει ο πρόεδρος του Α.Σ. Σηµάντρων Χαλκιδικής και εκπρόσωπος του Α.Σ. Μουδανιών, Ε. Μισαηλίδης και προσθέτει: «η συγκοµιδή φέτος θα γίνει νωρίτερα κατά 1 εβδοµάδα έως και 10 µέρες».
Με το βλέµµα στον Καναδά
Παράλληλα, αναµένεται να µειωθούν τα αποθέµατα σιταριού του Καναδά κατά 3,754 εκατ. τόνους το 2016/2017, που είναι το χαµηλότερο σηµείο τους από το 1960, όπως σηµειώνει το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας (USDA). Στη µείωση των αποθεµάτων συντελούν οι αυξηµένες εξαγωγές που ευνοούνται από το αδύναµο καναδικό δολάριο. Οι τιµές στην Ελλάδα επηρεάζονται ιδιαίτερα από την ιταλική αγορά, στην οποία για την ώρα δεν υπάρχει κινητικότητα. Εφόσον, σηµειωθεί αύξηση τιµών στις προσφορές των Καναδών προς τους Ιταλούς, τότε θα ακολουθήσουν και οι ελληνικές τιµές.
Πηγή: agronews.gr
Λέξεις Κλειδιά:  ,

Απάντησε

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>